Hyundai Tucson Forum banner

Płyn hamulcowy, dodawanie lub wymiana

17K views 26 replies 7 participants last post by  garyahouse  
#1 ·
Właśnie zauważyłem, że płyn hamulcowy w moim SEL z 2022 roku jest trochę niski. Instrukcja obsługi mówi, żeby używać Dot 4. Poszedłem do sklepu, żeby coś kupić i widzę tylko Dot 4 syntetyczny. Ale nie mogę sprawdzić, czy samochód używa syntetycznego płynu hamulcowego. Nie jestem więc pewien, czy można dodać syntetyczny, czy też trzeba zrobić płukanie i wymianę. Ma dopiero 11 000 mil, więc miałem nadzieję tylko dolać, ale chciałem się upewnić, że można mieszać lub że fabryka używa syntetycznego.
Dzięki z góry.

#2 ·
Musisz wiedzieć, czy Dot 4 w Hyundaiu to glikol czy silikon. Nie powinny być łączone razem. Zauważ, że nie powiedziałem zmieszane razem, ponieważ się nie mieszają.

Twoja instrukcja obsługi mówi, czego użyć, SAE J1704 DOT 4 LV FM VSS 116 DOT - 4 ISO 4925 Klasa 6
To musi być na etykiecie i to glikol.

Oba są przy okazji uważane za syntetyczne, w przeciwieństwie do oleju silnikowego, który jest mineralny i syntetyczny i w razie potrzeby można go mieszać bez krótkotrwałej szkody.

#3 ·
Dziękuję za odpowiedź. Widziałem to w instrukcji obsługi, ale byłem zdezorientowany. Aby wyjaśnić, czy "SAE J1704 DOT 4 LV FM VSS 116" to jedna z opcji, która musi być wymieniona na produkcie, a "DOT - 4 ISO 4925 Class 6" to druga opcja, która musi być wymieniona na etykiecie? A może produkt musi mieć na etykiecie pełną informację "SAE J1704 DOT 4 LV FM VSS 116 DOT - 4 ISO 4925 Class 6" ? TIA

#4 · (Edited)
Mówiąc najprościej:
Dot 3: na bazie glikolu
Dot 4: na bazie glikolu
Dot 5: na bazie silikonu
Dot 5.1: na bazie glikolu

Dot 5 nie współgra dobrze z innymi. Jest na bazie silikonu i NIE może być mieszany z ŻADNYM innym płynem hamulcowym.

Świetne wyjaśnienie znajduje się tutaj: KLIKNIJ
Ciekawostka o płynie hamulcowym: jest higroskopijny. Oznacza to, że lubi wodę, tak jak gąbka. W rzeczywistości płyn hamulcowy słynie z pochłaniania wody. To duża część powodu, dla którego zawodzi i powoduje awarię zacisku i pompy hamulcowej. Większość organów zaleca wymianę co 2 lata lub 30 000 mil. Ostrzeżenie: jego kolor nie jest wskaźnikiem tego, ile wody wchłonął. Nie trzeba go wymieniać, ponieważ zmienia kolor (to znaczy: brudzi się). Trzeba go wymienić, ponieważ wchłania wodę. To dwie różne rzeczy. Żebyś wiedział...

#5 ·
Po prostu:
Dot 3: na bazie glikolu
Dot 4: na bazie glikolu
Dot 5: na bazie silikonu
Doat 5.1 na bazie glikolu

Dot 5 nie współgra dobrze z innymi. Jest na bazie silikonu i NIE można go mieszać z ŻADNYM innym płynem hamulcowym.

Świetne wyjaśnienie znajduje się tutaj: KLIKNIJ TUTAJ
Ciekawostka o płynie hamulcowym: jest higroskopijny. Oznacza to, że lubi wodę, tak jak gąbka. W rzeczywistości płyn hamulcowy jest znany z pochłaniania wody. To duża część powodu, dla którego zawodzi i powoduje awarię zacisku i pompy hamulcowej. Większość organów zaleca wymianę co 2 lata lub 30 000 mil. Ostrzeżenie: jego kolor nie jest wskaźnikiem tego, ile wody wchłonął. Żebyś wiedział...
Dobra robota, zawsze robię pełne płukanie hamulców we wszystkich moich pojazdach co 2 lata, nie zajmuje to dużo czasu z grawitacyjnym zbiornikiem napełniania MC i chętną żoną lol :) Ułatwia to sprawę (przynajmniej jeśli twoje oczy są już stare) użycie białego wiadra, ta wymiana płynu w przezroczystym wężu odpowietrzającym nie jest tak oczywista z ciemnym wiadrem jako tłem :)

#6 · (Edited)
Prawie zapomniałem: aby odpowiedzieć na pytanie naszego OP, NIE, nie płuczesz i nie wymieniasz na coś innego niż to, co było w samochodzie. Wymieniasz na dokładnie to samo. Chociaż płukanie nie jest konieczne, jest z pewnością dopuszczalne, jeśli chcesz. Jednak, mimo że wystarczy tylko wymienić, moje pytanie brzmi: dlaczego masz niski poziom płynu? Gdzie się podział? Być może warto spróbować namierzyć wyciek, jeśli rzeczywiście występuje. Czy jest możliwe, że w samochodzie od pierwszego dnia było mało płynu? Tak, ale wątpliwe. Najbardziej prawdopodobny scenariusz to wyciek. Nigdy nie jest normalne, aby z czasem mieć niski poziom płynu hamulcowego. Nie paruje ani się nie spala. Jedyną możliwością jest wyciek.

Sprawdziłem trzy źródła, wszystkie zgadzają się, że Tucson potrzebuje płynu _ [EDIT: USUNIĘTO ZGODNIE Z POSTEM TAMPA #7 PONIŻEJ] Jednak wciąż nie jestem przekonany. Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?

#7 ·
Prawie zapomniałem: odpowiadając na pytanie naszego OP, NIE, nie płuczesz i nie wymieniasz na coś innego niż to, co było w samochodzie. Zastępujesz to dokładnie tym samym. Chociaż płukanie nie jest konieczne, jest z pewnością dozwolone, jeśli chcesz. Jednak, nawet jeśli musisz tylko wymienić, moje pytanie brzmi: dlaczego masz niski poziom płynu? Gdzie się podział? Być może warto spróbować namierzyć wyciek, jeśli rzeczywiście występuje. Czy jest możliwe, że w samochodzie od pierwszego dnia było mało płynu? Tak, ale wątpliwe. Najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest wyciek. Nigdy nie jest normalne, aby z czasem mieć niski poziom płynu hamulcowego. Nie paruje ani się nie spala. Jedyną możliwością jest wyciek.

Sprawdziłem trzy źródła, wszystkie zgadzają się, że Tucson potrzebuje płynu DOT3. Jednak wciąż nie jestem przekonany. Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?
100% nie.
Jest to w moim poście, w instrukcji, DOT 4 wraz z innymi wymaganiami, zwłaszcza (ISO 4925) Klasa 6. Nie wszystkie są Klasy 6, Ford, wiem, że w niektórych zastosowaniach wymaga również, aby był Klasy 6.
DOT 3 może w rzeczywistości zagotować się w tym zastosowaniu, w rzeczywistości bez dodatków w Klasie 6 byłby bardziej podatny na rozkład/gotowanie.

#10 ·
Oto całkiem dobre opracowanie na temat klasy 6 (lub Super DOT4)

#11 · (Edited)
Więc skoro ustaliliśmy, że potrzebujemy DOT 4, płynu hamulcowego klasy 6, to gdzie możemy go kupić?
Myślę, że znalazłem go tutaj w Napa: KLIKNIJ TUTAJ.
i tutaj w Walmart: KLIKNIJ
Czy ktoś wie, czy są jakieś inne źródła? Szukałem numerów podanych przez Tampę w poście nr 2 powyżej:

SAE J1704 DOT 4 LV FM VSS 116 DOT - 4 ISO 4925 Klasa 6

#15 · (Edited)
Olej syntetyczny 0W20, freon 1234YF, płyn hamulcowy DOT 4/klasa 6... wygląda na to, że ceny wszystkich nowych rodzajów płynów, których wymagają te samochody, stają się astronomiczne. Regularna konserwacja z pewnością staje się droga. Płacimy 4 razy więcej niż jeszcze kilka lat temu. Ha, nawet NIE MYŚL o ponownym napełnianiu klimatyzacji... TO, CO MAMY W NASZYM TUCSONIE, JEST OKRUTNIE DROGIE. :(

#16 ·
Syntetyczny olej 0W20, freon 1234YF, płyn hamulcowy DOT 4/klasa 6... wydaje się, że ceny wszystkich nowych rodzajów płynów, których wymagają te samochody, stają się astronomiczne. Rutynowa konserwacja z pewnością staje się droga. Płacimy 4 razy więcej niż jeszcze kilka lat temu. Nawet nie myśl o ponownym napełnianiu klimatyzacji...
To się robi szalone, myślę, że ATF do naszego Jeepa Wranglera (ZF 8AT) kosztuje około 20 dolarów za kwartę. Oczywiście jest to jedna z tych bzdurnych przekładni "wypełnianych na całe życie", która w żaden sposób nie powinna być przekładnią bezobsługową, ale dopóki wytrzyma do wygaśnięcia gwarancji fabrycznej, myślę, że to jest to życie, które się liczy lol. Myślę, że mój płyn do wspomagania kierownicy kosztuje również około 25 dolarów za pintę :(

#17 ·
25 dolców za PINT???? Wow.
Myślę, że mogę mówić za nas wszystkich, kiedy mówię, że jestem wdzięczny za całą niesamowitą technologię, którą włożyli do tego Tucsona, ale przeraża mnie myśl o tym, ile to może kosztować, gdy coś z tego zacznie się psuć. I nie ma sensu oszukiwać się, trzymaj to wystarczająco długo, a BĘDZIE wymagało drogich napraw. Nie jutro, dzięki niesamowitej gwarancji, ale to trochę przerażające myśleć o tym. Rok 2023 okazał się już kluczowym rokiem finansowo. Mówimy tutaj o kosztach płynów, ale weź pod uwagę ubezpieczenie samochodu, ubezpieczenie domu, artykuły spożywcze, benzynę, to jest wszędzie. Zawsze byłem osobą, która lubiła oszczędności wynikające z posiadania starszego używanego pojazdu. Kupiłem Tucsona w tym roku i wyszedłem trochę z roli. Ale hej, nie narzekam, to niesamowity sprzęt. Mam nadzieję, że okaże się na tyle niezawodny, że nie będę musiał martwić się żadnymi drogimi przedmiotami przez długi czas.

#18 ·
Tylko szybki komentarz.....Często, gdy klocki hamulcowe się zużywają, płyn również wydaje się być niższy. Dzieje się tak dlatego, że zacisk przesuwa klocek bliżej tarczy, gdy hamulce się zużywają.
Jeśli nie możesz znaleźć wycieku i zdarzy ci się dodać płynu do zbiornika, aby uzupełnić go do pełnego poziomu, to przeleje się on, gdy w przyszłości zrobisz hamulce.
Jeśli to tylko zwykłe zużycie hamulców, po wymianie hamulców płyn będzie na pełnym poziomie.

#19 ·
Skoro mówimy o specyfikacjach płynów, to jedną rzeczą, która mnie zastanawia, jest to, że nie ma specyfikacji SAE/DOT/ASTM dla płynu niezamarzającego, jaką kiedykolwiek udało mi się znaleźć. W instrukcji jest tylko wzmianka o opartej na fosforanach glikolu etylenowym do silników aluminiowych. Na żółtym kanistrze z zielonym płynem niezamarzającym w moim garażu jest napisane, że jest gwarantowany dla wszystkich roczników/marek/modeli, może być używany z płynem niezamarzającym w dowolnym kolorze. Wydaje się to nadmiernie uogólnione, zwłaszcza że mój samochód jest o 5 lub 6 lat nowszy niż mój płyn niezamarzający. Zakładam, że kiedy będę musiał uzupełnić płyn, mogę użyć mojego zielonego płynu, ale mieszając go z fabrycznym różowym płynem chłodniczym, na pewno będzie miał brzydki kolor. 😀

#20 ·
Skoro mówimy o specyfikacjach płynów, to jedną rzeczą, która mnie zastanawia, jest to, że nie ma specyfikacji SAE/DOT/ASTM dla płynu niezamarzającego, którą kiedykolwiek udało mi się znaleźć. W instrukcji jest tylko coś o fosforanowym glikolu etylenowym do silników aluminiowych. Na żółtym pojemniku z zielonym płynem niezamarzającym w moim garażu jest napisane, że jest gwarantowany dla wszystkich roczników/marek/modeli, może być używany z płynem niezamarzającym w dowolnym kolorze. Wydaje się to nadmiernie uogólnione, zwłaszcza że mój samochód jest o 5 lub 6 lat nowszy niż mój płyn niezamarzający. Zakładam, że kiedy będę musiał uzupełnić, mogę użyć mojego zielonego płynu, ale mieszając go z fabrycznym różowym płynem chłodniczym, na pewno będzie miał brzydki kolor. 😀
Nasz Jeep wymaga bardzo specyficznego płynu chłodniczego, ma różowy odcień i ZASADNICZO NIGDY nie powinien być mieszany z niczym innym, niezależnie od tego, czy to prawda, czy nie, nie sądzę, żebym miał zaryzykować, zwłaszcza że kosztuje tylko około 18 dolarów za skoncentrowany (nie rozcieńczony w proporcji 50:50) galonowy pojemnik. Nie będę też ryzykował z nowym Tucsonem, wiem, że wiele z tych uniwersalnych płynów prawdopodobnie dowiezie cię do celu bez problemu, ale jeśli tak się stanie.................................................................................................

#21 ·
Większość dzisiejszych układów chłodzenia używa, zgodnie z instrukcją, mieszanego płynu chłodzącego na bazie glikolu etylenowego do silników aluminiowych, takich jak Zerex Asian, który jest bezkrzemianowy. To czas, w którym nie ma żadnej przewagi ani wymagań poza tym, że płyn chłodzący mówi, że może być używany w twoim nowszym samochodzie.
Hyundai od lat używa płynu chłodzącego o specyfikacji MS-591-08, więc możesz szukać tego na etykiecie.

#22 ·
Zauważyłem właśnie, że płyn hamulcowy w moim SEL z 2022 roku jest trochę niski. Instrukcja obsługi mówi, żeby używać Dot 4. Poszedłem kupić trochę do sklepu i widzę tylko Dot 4 syntetyczny. Ale nie mogę zweryfikować, czy samochód używa syntetycznego płynu hamulcowego. Nie jestem więc pewien, czy można dodać syntetyczny, czy też muszę przepłukać i wymienić. Ma dopiero 11 000 mil, więc miałem nadzieję, że po prostu dodam, ale chciałem się upewnić, że można mieszać lub że fabryka używa syntetycznego.
Dzięki z góry.
O ile poziom jest powyżej linii minimalnej, nie powinieneś nic robić. Sposób działania układu hamulcowego polega na tym, że w miarę zużywania się klocków hamulcowych część płynu pozostaje w zacisku. Zatem poziom w zbiorniku spadnie. Możesz dodać płynu, ale jeśli to zrobisz, podczas wymiany zużytych klocków i wciskania tłoków płyn może przelać się przez zbiornik i zrobić bałagan. Najlepiej więc nie dodawać.
Jeśli chodzi o płukanie/wymianę płynu, zwykle nie jest to potrzebne przed upływem 5 lat. Możesz dostać narzędzia do sprawdzenia, ile wody jest w systemie, ale zazwyczaj wystarczy czas.

#23 · (Edited)
...Jeśli chodzi o płukanie/wymianę płynu, zwykle nie jest to konieczne przed ukończeniem 5 lat...
Zanim rzucimy zbyt wiele opinii, zadajmy jedno pytanie: jaka jest prawda? Czy wymieniam płyn hamulcowy, gdy się zabrudzi? Czy wymieniam go, ponieważ jest higroskopijny i wchłania wodę? Cóż, tak i nie. Problem w tym, że pomijamy główną kwestię. Te rzeczy mają znaczenie, ale bledną w porównaniu z głównym powodem. Ściśle związane z TYM, DLACZEGO powinienem wymienić płyn hamulcowy, jest to pytanie: jak często powinienem go wymieniać? Jeden facet mówi jedno, drugi mówi coś innego, a mój mechanik mówi jeszcze coś innego. Może trochę więcej informacji z wiarygodnego źródła jest tutaj na miejscu. Dlatego przedstawiam forum moją wersję...

PŁYN HAMULCOWY 101
Przebacz techniczny charakter poniższego, ale dowody nie zawsze są jednym prostym stwierdzeniem. Jeśli tylko tego potrzebujemy, to uwierzcie mi na słowo, wymieniajcie płyn hamulcowy co dwa lata i wszystko jest w porządku. Jeśli chcesz wiedzieć, DLACZEGO to mówię, czytaj dalej.
Jest wiele rzeczy, które mógłbym tu powiedzieć, ale skupmy się na najważniejszej kwestii i na tym poprzestańmy.

Zaadaptowane z magazynu Brake and Front End,
"Najważniejszym powodem, dla którego płyn hamulcowy musi być regularnie wymieniany, jest uzupełnianie dodatków antykorozyjnych. Inhibitory korozji, stabilizatory pH i przeciwutleniacze są dodawane do płynu hamulcowego w celu poprawy długotrwałej ochrony przed korozją układów hamulcowych. Z czasem inhibitory korozji mogą ulec wyczerpaniu, pozostawiając wewnętrzne części układu hamulcowego podatne na korozję. Istnieje wiele zmiennych związanych z określeniem, jak długo trwa wyczerpanie inhibitorów korozji, w tym skład chemiczny płynu hamulcowego, stabilność chemiczna i termiczna, konstrukcja układu hamulcowego, nawyki kierowcy, częstotliwość konserwacji, temperatura i nawierzchnia drogi." Zamierzam usunąć resztę tego cytatu, aby uniknąć nudy, ale oto jego sedno: "Obszerne badanie wykazało, że pojemność buforowa i stężenia inhibitorów spadają do mniej niż 10% ich początkowego poziomu po zaledwie 30 miesiącach eksploatacji." Zauważ, że w tym cytacie nie stwierdzono, że TRACĄ 10%. Powiedziano, że zostało im tylko 10%, co oznacza, że tracą 90%. Nie wymyślam tego, chłopaki. "Jedno z badań wykazało, że tempo wyczerpywania jest najszybsze przy kołach. To tutaj płyn jest narażony na najwyższy stopień ciepła. Ciepło to powoduje rozkład inhibitorów korozji." Dodajmy do tego, że nowy, nieużywany, nieotwarty płyn hamulcowy ma okres przydatności do spożycia 2 lata. Nigdy nie używaj ponownie otwartego lub starego pojemnika.
Chcesz poczytać więcej dla siebie? Dobrze: proszę: KLIKY Baw się dobrze.

Ale sedno sprawy jest takie:
Wymieniaj płyn hamulcowy co 2 lata na świeży, nowy i wszystko jest w porządku.

#25 · (Edited)
Coś, o czym zapomniałem:
Robiąc dziś rano dodatkowe badania, przypomniałem sobie coś, o czym zapomniałem. Zastanawiałem się, dlaczego płyn hamulcowy staje się "brudny". Właściwie zmienia kolor z bardzo jasnego beżu na głęboki bursztynowy i gorzej. Nie trzeba dodawać, że to nie JEST BRUD. W szczelnym układzie hydraulicznym nie ma brudu. Winowajcą jest jednak miedź, która wyścieła wnętrze przewodów hamulcowych. Z czasem przedostaje się do płynu hamulcowego. Przeczytanie linku, który podałem w poście 23 powyżej, wyjaśnia to.
Należy zauważyć, że to, co nazywamy "brudnym" płynem hamulcowym, nie ma nic wspólnego z wodą w układzie. Są to zupełnie odrębne problemy o różnych przyczynach.

WSZYSCY MUSIMY TO WIEDZIEĆ:
Płyn hamulcowy zawiera inhibitory korozji. Utrzymują one czystość w układzie ABS i zaciskach. Inhibitory te mają krótką żywotność: mniej niż 2 lata. Z artykułu, do którego podałem link powyżej: "Inne badanie wykazało, że pojemność buforowa i stężenia inhibitorów "spadają do mniej niż 10% ich początkowego poziomu po zaledwie 30 miesiącach eksploatacji". To 2 i pół roku, ludzie. Gdy inhibitory korozji zawiodą, Twój układ hamulcowy może zacząć korodować z powodu nagromadzonej miedzi i wody wewnątrz układu: NIE dobrze. Dlatego ostrzega się nas, aby płukać płyn co 2 lata.
I jak mawiał Paul Harvey, TERAZ ZNASZ RESZTĘ HISTORII.

This post has been deleted
#26 ·
Minęło trochę czasu, odkąd o tym rozmawialiśmy. Ale zbliża się czas, aby ci, którzy kupili 22 lub 23 Tucsony, pomyśleli o tym temacie: czas na wymianę płynu hamulcowego, chłopaki. Sprawdźcie ten wykres:

Image

Ten wykres daje punkt odniesienia. Oczywiście, nasze Tucsony używają DOT 4, a nie DOT 3, jak wspomniano na wykresie, ale mamy ten sam podstawowy problem. Z czasem płyn hamulcowy ulega zanieczyszczeniu wodą. To gwarantowane. Większość z nas dobrze radzi sobie z wymianą oleju. Ale nie zapominajmy o tym ważnym elemencie konserwacji. Prawda jest taka, że powinniśmy bardziej martwić się o ZATRZYMANIE niż o ruszenie z miejsca...