Hyundai Tucson Forum banner

Czy można całkowicie naładować akumulator w trybie hybrydowym bez konieczności podłączania do prądu?

7.3K views 21 replies 13 participants last post by  tproveau  
#1 ·
Cześć wszystkim!
Myślę o zakupie nowego modelu Tucson hybrid lub plugin, mojego pierwszego tego typu silników, ale potrzebuję więcej informacji od rzeczywistych użytkowników przed podjęciem decyzji, który wybrać!

Wstęp:
Moje priorytety to 1. Moc 2. Regeneracja mocy 3. Efektywność paliwowa 4. Koszty
Więc proszę, nie mówcie, że to, o co pytam, nie jest najbardziej wydajnym lub opłacalnym sposobem korzystania z wtyczki, to nie jest sens moich pytań, już to wiem!

Kontekst, dlaczego interesuje mnie model plugin: :unsure:
1. To jedyny dostępny model w ofercie z największą mocą 261 KM i największym rozmiarem baterii!!! (y)
2. Wyszukaj #1 ;) ... ale naprawdę potrzebuję najwięcej KM, aby jeździć w pełni załadowanym samochodem z pasażerami + pełnym bagażnikiem ciężkich rzeczy, w górę i w dół wysokich, stromych gór! o_O:eek:

Moje scenariusze jazdy:
A. 8-9 miesięcy w roku, od poniedziałku do piątku tylko jazda po mieście, mieszkam w bloku, BEZ praktycznej możliwości ładowania (czy będę musiał używać samochodu tylko w trybie hybrydowym?) :cry:(n)

((ładowarki publiczne ograniczona liczba na lokalizację średnio 2-4 sztuki, połowa z nich jest zepsuta lub zajęta przez cholerne Tesle, większość ładowarek to L1, więc stracony czas to 2-10 godzin i $$$$-dzienna stawka za prąd w dużym mieście w godzinach szczytu kosztuje za dużo + opłaty za dostęp do parkingu w wysokości dodatkowych 10-30 $ za 2 godziny wcale nie są zbyt opłacalne)):poop::poop::poop::poop::poop:

B. 3-4 miesiące latem, tylko w soboty-niedziele, mieszkam w wynajętym domu na wsi z możliwością użycia domowej wtyczki L1 do ładowania nocnego (z krótkim zasięgiem jazdy po górach 20-30 mil, użyję samochodu tylko w trybie elektrycznym) (y):D

W tej sytuacji muszę wiedzieć:
1. Jeśli jeżdżę tylko w trybie Sport lub Hybrid, czy silnik i hamowanie regeneracyjne w końcu naładują akumulator do 100%???
2. Jak długo zajmie ponowne naładowanie akumulatora do 100%, tj. 1-2 godziny lub 1-2 dni lub 1 tydzień jazdy??
3. Jaki styl jazdy byłby najlepszy w moim przypadku, bez możliwości podłączenia do ładowania w mieście w ciągu tygodnia pracy:
A. Naprzemienne dni korzystania z trybów Eco i Hybrid, np. Mo-Eco tylko w obie strony, Di-Hybrid tylko w celu pełnego naładowania akumulatora do 100%, Śr-Eco tylko, Cz-Hybrid tylko, Pt-Eco+Hybrid na autostradach miejskich + wiejskich? (So-Nd-Eco tylko elektryczny)
B. Poranny szczyt w trybie Eco, wieczorny szczyt w trybie Hybrid w ciągu tygodnia pracy i wszystko elektryczne w weekend?

Innymi słowy, będę korzystał z energii elektrycznej tylko latem w weekendy, a przez resztę roku tylko z hybrydy i to mi odpowiada! Czasami latem mój harmonogram się zmienia i pracuję 2 dni w mieście, a resztę spędzam zdalnie z domu na wsi, tak jak podczas blokady C-19 mieszkaliśmy w domu na wsi przez 6 miesięcy, byłoby wspaniale używać samochodu tylko w trybie elektrycznym! Kto wie, co przyniesie przyszłość, może w końcu wyprowadzę się z tego cholernego miasta i zamieszkam na wsi na pełny etat!🙏

P.S. Szukałem informacji o modelu Tucson na stronie KBB i jeden z recenzentów wspomniał, że kupił PHEV tylko ze względu na moc i rozmiar baterii, nigdy go nie podłącza i ładuje się tylko z silnika i hamowania regeneracyjnego, podczas jego podróży w godzinach szczytu trwających ponad 1 godzinę w każdą stronę! Ale nie określił, czy i jak długo zajmuje mu osiągnięcie pełnego naładowania w 100% w ten sposób?!?!? :unsure::oops:o_O

Czy ktoś próbował naładować akumulator do pełnych 100% tylko za pomocą silnika i hamowania regeneracyjnego w trybie Sport lub Hybrid?????
Ile Ci to zajęło????

P.P.S. Naprawdę żałuję, że zamiast słabej, żałosnej, słabo napędzanej wersji benzynowej z mizernymi 187 KM/180 funtów :poop: lub mizernymi, słabo napędzanymi 226 KM w wersji hybrydowej :cry:, zamiast tego nie zaoferowali silnika 2.0T I4, który mam w moim Santa Fe, który generuje 250 KM/260 momentu obrotowego, a jeszcze lepiej byłby 2.0T I4 z hybrydowym silnikiem elektrycznym, powiedzmy z 277 KM/288 funtów, kupiłbym tę wersję w dowolnym momencie (y):p(y)

#2 ·
Badałem model Tucson na stronie KBB i jeden z recenzentów wspomniał, że kupił PHEV tylko ze względu na moc i rozmiar akumulatora, nigdy go nie podłącza i ładuje się tylko z silnika i hamowania regeneracyjnego, podczas swoich podróży w godzinach szczytu trwających ponad 1 godzinę w każdą stronę! Ale nie sprecyzował, czy i jak długo zajmuje mu osiągnięcie pełnego naładowania w 100% w ten sposób?!?!? :unsure::oops:o_O
Bardzo wątpię, żeby było w tym dużo oszczędności paliwa... w ten sposób uruchamiasz swój silnik spalinowy przez większość czasu, jeśli nie mieszkasz w miejscu, gdzie przez cały rok jest 20C.

Scenariusz 1: 1-godzinna jazda to dużo zatrzymywania się i ruszania. Twoja hybrydowa moc rozpędzi Cię do prędkości, otrzymasz odrobinę regeneracji podczas hamowania. Podczas postoju i na biegu jałowym Twój silnik musi pracować, aby utrzymać kontrolę klimatu (ogrzewanie lub klimatyzacja), LUB Twoja bateria wykonuje pracę, w którym to przypadku właśnie wyczerpałeś całe hamowanie regeneracyjne.
Scenariusz 2: 1-godzinna jazda to dużo jazdy po autostradzie, w którym to przypadku dodatkowa bateria PHEV jest po prostu balastem w stosunku do HEV. Ani PHEV, ani HEV nie są zaprojektowane do jazdy po autostradzie... oszczędność paliwa wynika z konsekwentnego hamowania w celu wytwarzania energii.
Jedynym scenariuszem, który sprawia, że Twój przypadek ładowania ma sens, jest sytuacja, gdy ładowanie następuje, ponieważ jedziesz w dół w obie strony.

Mój szybki 10-sekundowy google mówi, że 0-60 dla HEV to 7,7 sekundy, a dla PHEV to 7,1 sekundy. Osobiście nie jest to istotnie różne. Żałuję jednak, że nie wziąłem PHEV, ponieważ większość mojej jazdy to jazda po mieście I MAM możliwość ładowania w miejscu zamieszkania... chociaż czuję, że denerwowałbym się koniecznością podłączania/odłączania przy każdej podróży. Z nadzieją czekam na bezprzewodowe ładowanie samochodów w mojej karierze kierowcy.

#3 ·
Dzięki za odpowiedź!
Już wiedziałem, że używanie wtyczki nie jest najbardziej wydajnym sposobem, to nie było moje pytanie!
Pytam, czy tryb Sport, używając tylko silnika i hamowania regeneracyjnego, jest w ogóle w stanie w pełni naładować akumulator do 100%??? Jazda w ruchu miejskim spędzasz ponad godzinę na pedale hamulca, co wydaje mi się, że da wystarczająco dużo energii, aby naładować akumulator w trybie Sport???
Jeśli dobrze rozumiem, masz zwykłego hybrydę HEV o mocy 226 KM, a nie PHEV?
Czy zdarza Ci się jeździć nim po górskich autostradach i wiejskich drogach?
Czy kiedykolwiek czułeś brak mocy, aby uciec, zwłaszcza jeśli duże ciężarówki zbliżają się do Twojej 6 z pełną mocą, próbując wspiąć się na wzgórze lub podczas włączania się do ruchu na autostradzie? Niezbyt komfortowe uczucie!

#5 ·
Dzięki za odpowiedź!
Już wiedziałem, że to nie jest najbardziej efektywny sposób używania wtyczki, to nie było moje pytanie!
Pytam, czy jazda w trybie Sport tylko z silnikiem i hamowaniem regeneracyjnym jest w ogóle w stanie w pełni naładować akumulator do 100%??? Jazda w ruchu miejskim spędzasz ponad godzinę na pedale hamulca, co wydaje mi się, że da wystarczająco dużo energii, aby naładować akumulator w trybie Sport???
Jeśli dobrze rozumiem, masz zwykłą hybrydę HEV o mocy 226 KM, a nie PHEV?
Czy zdarza Ci się jeździć nią po górskich autostradach i wiejskich drogach?
Czy kiedykolwiek czułeś brak mocy, aby uciec, zwłaszcza jeśli duże ciężarówki zbliżają się do Twojej 6 z pełną mocą, próbując wspiąć się na wzgórze lub podczas włączania się na autostradę? Niezbyt komfortowe uczucie!
Odpowiedź brzmi nie, z tego wszystkiego, co widziałem, PHEV nie naładuje się w pobliżu 100%, chyba że jest podłączony. Jeśli nie podłączasz, moim zdaniem powody, dla których warto kupić PHEV, znikają, a chęć posiadania większej mocy nie ma sensu, aby był powodem kupna PHEV, którego zwykle nie będziesz ładować przez wtyczkę.
Mój ICE ma lepszy mpg niż PHEV, jeśli nie jest ładowany przez wtyczkę,

#6 ·
Jestem zaskoczony, że żaden rzeczywisty użytkownik PHEV na tym forum nawet nie spróbował tego eksperymentu, tylko po to, aby sprawdzić, czy może osiągnąć pełne naładowanie baterii bez użycia wtyczki!?! Czy nikt nie chce wiedzieć, czy może odciąć swój elektryczny przewód i uzyskać pełną mobilność z samoczynnym ładowaniem??? Gdybym miał dostęp do pojazdu PHEV, pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, byłoby przeprowadzenie tego eksperymentu, tylko po to, aby sprawdzić, czy rzeczywiście jest to możliwe!!!

#16 ·
Jestem zaskoczony, że żaden z obecnych właścicieli PHEV na tym forum nawet nie spróbował tego eksperymentu, żeby sprawdzić, czy mogą osiągnąć pełne naładowanie baterii bez użycia wtyczki!?! Czy nikogo nie interesuje, czy mogą odciąć swój elektryczny przewód i uzyskać pełną mobilność z samoczynnym ładowaniem??? Gdybym miał dostęp do pojazdu PHEV, pierwszą rzeczą, jaką bym zrobił, byłoby przeprowadzenie tego eksperymentu, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście można to zrobić!!!
Nie, najlepsze, co udało mi się osiągnąć, to dodanie kilku mil. Wyruszyłem z domu z pełnym naładowaniem i utrzymywałem tryb sportowy przez 70 mil, a w rzeczywistości i tak spadłem do 89% i po naprawdę próbowaniu użycia dużej regeneracji, może dodałem 1 lub 2 mile z powrotem do 90%. Naprawdę starałem się wrócić do 100%. Mocne przyspieszanie pod górę i hamowanie w dół. Zasadniczo przeciwieństwo hypermilingu.

Podczas innej podróży zjechałem do 15%, gdzie wymusza tryb HEV. W tym momencie, bardzo się starając, mogłem zyskać tylko milę lub dwie. W przeciwieństwie do jeepa, który jako tryb oszczędzania naprawdę stara się wykorzystać baterię, aby zmniejszyć zużycie paliwa.

#7 ·
Wysłałem post w kilku innych wątkach: możesz to zrobić (może), ale wymaga to setek kilometrów jazdy autostradą i przełączania między trybem Eco i Sport. Uciążliwe i niewarte zachodu. W trybie sportowym zyskujesz około 7 do 9 km zasięgu EV, ale to zajmuje czas. Po osiągnięciu tego naładowania zatrzymuje się. Musisz włączyć tryb ECO, zużyć kilka km energii elektrycznej, a następnie z powrotem w tryb Sport i ponownie zyskać około 7 do 9 km zasięgu EV. W tę i z powrotem, w tę i z powrotem. I to zajmuje czas i przebieg. Jeśli Twoja podróż jest wystarczająco długa i chcesz monitorować zachowanie i to wszystko robić, możesz spróbować sam.

#8 ·
Powiedziałbym, że masz odpowiedź, generalnie nie da się tego zrobić w taki sposób, aby po prostu przestać ładować z gniazdka, jeśli chcesz skorzystać z zalet PHEV - większej baterii. To nie jest to, do czego PHEV jest przeznaczony. Tak jak powiedział Greensid, trzeba by było włożyć sporo pracy, żeby może zbliżyć się do pełnego naładowania. Może.
I po co kupować PHEV z większą, cięższą baterią, żeby ładować ją bardziej do poziomu mniejszej baterii HEV?

Skończysz jeździć nim głównie jako pojazdem spalinowym.

#9 ·
@Dude, Najpełniejszy, jaki widziałem, ma nieco ponad 3/4 pojemności. Uruchamiam go w trybie Eco i mam całą potrzebną moc. Jeśli muszę jechać na Mount Everest, używam łopatek zmiany biegów. LOL
Jeśli jeździsz głównie po mieście i w korkach, HEV to dobry wybór, ponieważ nie można go podłączyć do prądu. Na autostradzie będzie lepszy niż PHEV, a także zapłacisz ponad 7000 dolarów za PHEV Limited, Luxury PHEV, których już nie produkują, to inna kwestia.

Więc wybierz HEV, mogą go mieć na miejscu, a czas oczekiwania to około 1 miesiąc w porównaniu do ponad 1 roku dla PHEV.

#10 ·
ale naprawdę potrzebuję najwięcej KM, aby jeździć w pełni załadowanym samochodem z pasażerami + pełnym bagażnikiem ciężkich rzeczy, w górę i w dół wysokich, stromych gór!
Specyfikacja KM jest na szczycie, gdy zarówno silnik spalinowy, jak i silnik elektryczny działają w tandemie. Ten tryb nie jest zrównoważony, jeśli nie ładujesz regularnie swojego samochodu.

Co gorsza, moment obrotowy/KM na kole będzie niższy, gdy używasz silnika spalinowego do ładowania akumulatora: po prostu zasada zachowania energii, więcej energii trafia do akumulatora = mniej energii jest wykorzystywane do pchania samochodu do przodu.

#11 ·
Dziękuję wszystkim za rady, nigdy nie byłem fanem wtyczek (byłem zainteresowany tą opcją tylko ze względu na moc, a nie na oszczędność paliwa) i teraz tym bardziej (n) :poop:

Teraz ograniczyłem swój wybór nowego pojazdu do Santa FE ICE 2023 lub (może HEV, ta sama moc co Tucson, ale nieco większy rozmiar i większa waga??) lub Tucson HEV 2024/25 (i czytałem, że model '25 HEV z dodatkowymi +5KM (y) będzie dostępny dopiero późnym latem/wczesną jesienią, nie wiem, czy będę mógł czekać tak długo, żeby dostać nowy model 😖
Dużo do rozważenia: dostępność, koszt, rozmiar dla dostępnego ograniczonego ciasnego miejsca parkingowego itp. ???? :unsure:

P.S. Czy ktoś zna nazwę produktu? To ręczne urządzenie programujące, które podłącza się do portu OBDM2, aby przeprogramować EMU i zwiększyć doładowanie turbo w samochodzie, może łatwo i bezpiecznie zwiększyć osiągi pojazdów z turbodoładowaniem o +30-100KM/LBS, używając samego strojenia oprogramowania, bez potrzeby modyfikacji sprzętowych. Dodaje niestandardowy tryb "Performance" i można go łatwo przełączyć z powrotem do trybu "Factory" podczas oddawania samochodu do serwisu! Widziałem to kilka lat temu na Youtube lub w programie telewizyjnym o naprawie samochodów, ale teraz nie pamiętam, jak się nazywa???

#12 ·
Teraz ograniczyłem swój wybór nowego pojazdu do 2023 Santa FE ICE lub (może HEV ta sama moc co Tucson, ale nieco większy rozmiar i większa waga??) lub 2024/25 Tucson HEV (i czytałem, że model '25 HEV z dodatkowymi +5KM (y) nie będzie dostępny do późnego lata, wczesnej jesieni, nie wiem, czy będę mógł czekać tak długo, żeby dostać nowy model 😖
Dużo do rozważenia: dostępność, koszt, rozmiar dla dostępnego ograniczonego ciasnego miejsca parkingowego itp. ???? :unsure:
Jeśli chcesz HEV, powinieneś naprawdę pójść i zapytać teraz... prawdopodobnie są już zamówione, a nie tylko czekają, aż je kupisz, kiedy przyjdą.
Czekałem 2 miesiące na HEV... są tu ludzie, którzy czekali ponad rok. Oczywiście, podaż jest inna w Kanadzie.
Są zamówienia PHEV, które wciąż czekają ponad 2 lata.

#17 · (Edited by Moderator)
(Przeniesiono do istniejącego wątku)

Cześć wszystkim,

Interesuje mnie zakup najnowszego Tucsona w Wielkiej Brytanii. Nie jestem wielkim fanem aspektu plug-in, jednak chciałbym dowiedzieć się, czy można używać PHEV, nigdy go nie ładując? Mam trudności ze znalezieniem wielu informacji na temat strony regeneracyjnej. Podoba mi się PHEV, ponieważ ma więcej mocy niż HEV.

Mam nadzieję, że wszyscy możecie pomóc

Dziękuję

#18 ·
(Przeniesiono do istniejącego wątku)

Cześć wszystkim,

Interesuje mnie zakup najnowszego Tucsona w Wielkiej Brytanii. Nie jestem wielkim fanem aspektu plug-in, jednak chciałbym dowiedzieć się, czy można używać PHEV bez ładowania go? Mam trudności ze znalezieniem wielu informacji na temat strony regeneracyjnej. Podoba mi się PHEV, ponieważ ma więcej mocy niż HEV.

Mam nadzieję, że wszyscy możecie pomóc

Dziękuję
Przeniosłem Twój post, to pytanie jest omawiane w tym wątku. Stracisz pieniądze na zakup PHEV i na jeździe PHEV, jeśli go nie naładujesz. Nie naładuje się wystarczająco sam bez podłączenia.