Hyundai Tucson Forum banner
21 - 40 of 94 Posts
Discussion starter · #21 ·
Ojej! Wiedziałem, że woda tutaj w San Antonio jest twarda, ale nie zdawałem sobie sprawy, że jest na szczycie listy. Nie jestem pewien, czego używają lokalne myjnie samochodowe, ale będę musiał to zbadać. Kiedy będę mył w domu, na pewno będę działał szybko i zrobię to w cieniu. A może mogę połączyć siły z żoną. Mogę myć, spłukiwać i iść dalej, podczas gdy ona wyciera do sucha właśnie spłukany obszar. :)

Opierając się na mojej wodzie, mam inny pogląd. Mycie samochodu w domu nie wchodzi w grę. Kiedy mówię, że jest to trudniejsze niż jakakolwiek woda, z jaką się spotkałem, jest ku temu powód.

Najlepsze miasta z twardą wodą
  • San Antonio, TX.
  • Tampa, FL.
  • Minneapolis, MN.
  • Jacksonville, FL.
  • Indianapolis, IN.
  • San Jose, CA.
  • Las Vegas, NV.
  • Kansas City, MO.
Nie można wysuszyć samochodu wystarczająco szybko, aby uniknąć powstawania plam mineralnych, które mogą być bardzo trudne do usunięcia, szczególnie z grilla, kół i trudno dostępnych miejsc.
Użyłem więc kilku samoobsługowych myjni, które mają znacznie bardziej miękką wodę, ale mamy kilka dobrych myjni samochodowych, które wykonują tak dobrą robotę, że zwykle tak robię.

Mamy długie okresy, w których nie ma niepogody, a Tucson trzymam w garażu, więc tak naprawdę nie trzeba go tak często myć.

Dwa razy w roku (w przybliżeniu) oddaję go do profesjonalnego glinowania i woskowania szybkim woskiem carnauba. Po umyciu samochodu używam szybkiego wosku do detali, który uważam za obowiązkowy. Nakłada się go i wyciera z niewielkim wysiłkiem lub bez wysiłku. Daje trochę ochrony istniejącemu woskowi i daje prawdziwy połysk, a szmatka zsunie się z maski. Nie trwa długo, nie jest do tego przeznaczony. (Został pierwotnie opracowany dla uczestników wystaw samochodowych.)
Mam kran na mojej wychodzącej linii zmiękczacza wody, którego używam do mycia samochodu. Mamy tu w Roswell, NM najtwardszą wodę w USA. Nasza woda jest tak twarda, że hodowałem ryby z jeziora Tanganika w Afryce, które jest znane z płynnej skały... wszyscy inni maniacy ryb byli zazdrośni, że nie musiałem nic dodawać do naszej wody z kranu, aby ryby rozmnażały się jak myszy :)

Dzięki kranowi z miękką wodą wszystko się udało, brak pozostałości po twardej wodzie i brak mikrowirów spowodowanych próbą wysuszenia twardej wody z samochodu :)

Mam kran na mojej wychodzącej linii zmiękczacza wody, którego używam do myjni samochodowych. Mamy tu w Roswell, NM, najtwardszą wodę w USA. Nasza woda jest tak twarda, że hodowałem ryby z jeziora Tanganika w Afryce, które jest znane z płynnej skały. Wszyscy inni maniacy ryb byli zazdrośni, że nie musiałem nic dodawać do naszej wody z kranu, aby ryby rozmnażały się jak myszy :)

Z kranem z miękką wodą sprawdziło się to świetnie, bez osadów twardej wody i bez mikrowirów spowodowanych próbą wysuszenia twardej wody z samochodu :)
Próbowałem dołączyć do zewnętrznego zmiękczacza wody Aqua Crest. Zmniejszyło to ilość plam, ale nie całkowicie. Stwierdziłem, że trzeba go zbyt często wymieniać, czasem za późno, żeby znowu nie mieć wielu plam. Dla mnie po prostu się to nie opłacało. Używam dużej butelkowanej wody z darmowym dozownikiem do użytku w ekspresie do kawy, do picia itp., koszt jest bardzo rozsądny. Filtr w lodówce również dobrze się sprawdza. Mam środek zmiękczający do zmywarki. Wiele detergentów jest dobrych w twardej wodzie, po prostu trzeba znaleźć odpowiednie. Zmywanie naczyń jest w porządku nawet w twardej wodzie.

Próbowałem przyłącza do zmiękczania wody Aqua Crest do użytku na zewnątrz. Zmniejszyło to ilość plam, ale nie całkowicie. Stwierdziłem, że trzeba je za często wymieniać, czasami za późno, żeby znowu nie mieć wielu plam. Dla mnie po prostu się to nie opłacało. Używam dużej butelkowanej wody z darmowym dozownikiem do użytku w ekspresie do kawy, do picia itp., koszt jest bardzo rozsądny. Filtr w lodówce również dobrze się sprawdza. Mam środek zmiękczający do zmywarki. Wiele detergentów dobrze sprawdza się w twardej wodzie, trzeba tylko dobrać odpowiednie. Zmywanie naczyń jest w porządku nawet w twardej wodzie.
Czy nie masz centralnego zmiękczacza wody?
Zmiękczacze wody i sól do zmiękczaczy wody
Image

Czy nie masz centralnego zmiękczacza wody?
Zmiękczacze wody i sól do zmiękczaczy wody
View attachment 3905
Nie, nie mamy.
2300 do 3000 dolarów za instalację, to było kilka lat temu.
Zużywa około 120 galonów wody, która nie jest odzyskiwana na każde 1000 galonów wody, która przez nią przepływa, nie mamy wody studziennej, więc to zwiększa koszty wody.
Most solankowy (zbiornik) musi być czyszczony około dwa razy w roku, 300 dolarów za każdym razem. Czasami można się obejść raz w roku.
Wymiana filtra ok. 200 dolarów rocznie.

Kilku naszych znajomych tutaj odradziło nam to lata temu, po tym jak żałowali, że to zainstalowali. Myślałem, że to tylko ja, kiedy woda wydawała się trochę śliska z mydłem, zwłaszcza płynnym mydłem do rąk itp., ale teraz widzę, że może się to zdarzyć w przypadku systemów opartych na soli. Przyjaciele powiedzieli, że musieli również zmienić swój ulubiony szampon, aby pozbyć się tego uczucia.
Wiele osób uwielbia swoje, jak widzę w Internecie, zdecydowaliśmy, że po prostu nie jest to dla nas warte zachodu.

Cóż, TO obrzydliwy rozwój, Tampa8.
Kliknąłem alert e-mailowy, aby „Dołączyć do dyskusji”, pokazujący Twój ostatni post na stronie 1, i pomyślałem, że odpowiadam na ten post, nie wiedząc, że jest nawet strona 2 - i że jest już w połowie wypełniona postami o zmiękczaczach wody!

Dodając więc tylko do tego wątku, a Twój powyższy post prawie sprawia, że myślę, że odnosisz się do jednej z gotowych usług subskrypcji zmiękczaczy wody. Istnieje kilka technologii i powiązanych urządzeń do zmiękczania. Wyciąłem to, co jest zbliżone do modelu 45 000gr, który dostałem prawie 20 lat temu. Wszystko jest wbudowane, jak pokazano, i było proste do samodzielnej instalacji (byłoby to prawie bezmózgowe w dzisiejszych czasach przy użyciu PEX), nie wymaga czyszczenia zbiornika solanki i zużywa 3 worki soli co 4 miesiące. Stwierdziłem, że 1/2 godziny czyszczenia zaworu, portu i gumowego otworu rocznie (zgodnie z instrukcją) naprawdę utrzymuje wszystko w doskonałym stanie i absolutnie nie ma problemów z „zbyt dużym” zmiękczaniem, jak niefortunne doświadczenie Twoich znajomych. Słyszałem również o problemach, gdy ładowanie jest zaplanowane według „ustalonej częstotliwości na tydzień” w porównaniu do „obciążenia”, tak jak ja mam ustawione.
Ale jeśli generalnie dobrze sobie radzisz bez jednego dla domu, na pewno nie zainstalowałbym go tylko po to, żeby umyć samochód.

@Tampa8 Nie byłem świadomy kosztów i konserwacji takiego przedmiotu. W Lauderdale Lakes woda jest miękka i planuję wymienić podgrzewacz wody w zbiorniku na bezciśnieniowy podgrzewacz wody Ecosmart 1 13 kW, ponieważ będzie on wymagany w przyszłym roku (10 lat). Ponieważ woda jest letnia. Wyobraź sobie, że musielibyśmy zainstalować zmiękczacz wody w mieszkaniu.

Now THAT'S a revolting development, Tampa8.
Kliknąłem na powiadomienie e-mail, aby "Dołączyć do dyskusji", pokazujące Twój ostatni post na stronie 1, i myślałem, że odpowiadam na ten post, nie wiedząc, że jest nawet strona 2, - i że jest już w połowie wypełniona postami o zmiękczaczach wody!

Dodając więc do tego wątku, a Twój powyższy post prawie sprawia, że myślę, że odnosisz się do jednej z gotowych usług subskrypcji zmiękczaczy wody. Istnieje kilka technologii i powiązanych urządzeń do zmiękczania. Wyciąłem to, co jest zbliżone do modelu 45 000gr, który dostałem prawie 20 lat temu. Wszystko jest wbudowane, jak pokazano, i było proste do samodzielnej instalacji (byłoby to prawie bezmyślne do zrobienia dzisiaj za pomocą PEX), nie wymaga czyszczenia zbiornika solanki i zużywa 3 worki soli co 4 miesiące. Stwierdziłem, że 1/2 godziny czyszczenia zaworu, portu i gumowego otworu rocznie (zgodnie z instrukcją) naprawdę utrzymuje wszystko w idealnym stanie i absolutnie nie ma problemów z "zbyt dużym" zmiękczaniem, jak niefortunne doświadczenie Twoich znajomych. Słyszałem również o problemach, gdy ładowanie jest zaplanowane przez "ustaloną częstotliwość na tydzień" w porównaniu do "obciążenia", tak jak mam ustawione.
Ale jeśli generalnie dobrze sobie radzisz bez jednego dla domu, na pewno nie zainstalowałbym go tylko po to, żeby umyć samochód.

View attachment 3907
Podobnie jak nasze, ale nasza woda ma ekstremalną twardość, więc używamy około 3 worków soli/miesiąc, ale IMO warte każdego grosza :)

MOŻE ODPOWIEDŹ NA TWÓJ DYLEMAT:
Możesz rozważyć system dejonizacji DIY. Zamiast kupować kompletny system, być może taki, który możesz zaprojektować na zamówienie, aby usunąć z wody tylko to, co CHCESZ, może działać lepiej. Ten link CLICKY prowadzi do jednego z wielu filmów na YouTube, które pokazują, jak zbudować system za mniej niż 200 dolarów. Wiele z tych filmów twierdzi, że możesz pożegnać się z plamami po wodzie. Jeden z filmów, który oglądałem, przedstawiał faceta z własnym, wysokiej klasy biznesem zajmującym się detailowaniem samochodów. Miał miernik w swoim systemie, który mierzył minerały powodujące osady twardej wody w częściach na milion. Jego system całkowicie je wyeliminował, aż do 0 części na milion. Oczywiście trochę przesada, ale wtedy wydał trochę pieniędzy. Podsumowując, można to zrobić.

ODPOWIEDŹ NA TWÓJ DYLEMAT:
Możesz rozważyć system dejonizacji DIY. Ten link CLICKY przenosi Cię do jednego z wielu filmów na YouTube, które pokazują, jak zbudować własny system za mniej niż 200 dolarów. Po umieszczeniu go w linii z dopływem węża ogrodowego, możesz pożegnać się z plamami po wodzie.
Dlaczego nie użyć tego jako zmiękczacza, w końcu to zmiękczacz i tańszy. LOL
Image

Attachments

Zabierałem mojego Sonatę (2013-2021) i mojego Tucsona od tego czasu do lokalnej myjni samochodowej (Mister Car Wash) i od 2013 roku mam tam plan abonamentowy za 20 USD miesięcznie (nigdy nie podnieśli ceny w ciągu tych 10 lat). Mają 2 myjnie w okolicy i mogę korzystać z obu. Korzystam z myjni raz w tygodniu, czasem częściej, w zależności od pogody. Są to myjnie szczotkowe. Czasami wycieram go irchą (w tym wewnętrzne części każdych drzwi), czasami nie (jeśli nie mam czasu). Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń lakieru (ani żadnych innych uszkodzeń) w ciągu tych 10 lat użytkowania. NIE składam lusterek. Tak, jak wspomniał ktoś inny... ponowne włączenie napędu jest trochę trudne podczas wychodzenia z myjni. To, co uważam za irytujące, to ilość wody, która zbiera się na górze tylnej klapy i wydaje się kapać przez długi czas, wymagając kilkukrotnego wycierania.

To pierwszy raz, kiedy posiadam pojazd z tak dużą ilością technologii, czujników i kamer. Zastanawiałem się, jak wszyscy tutaj myją swojego Tucsona.
Czy myjesz go ręcznie, czy przejeżdżasz przez automatyczną myjnię samochodową? Jeśli automatyczna myjnia samochodowa, jakie było Twoje doświadczenie, dobre czy złe? Czy uszkodziło to jakieś czujniki lub kamery?
Szukałem, ale niewiele znalazłem.
Dzięki.
Korzystanie z automatycznych myjni samochodowych jest całkowicie bezpieczne, jednak zawsze myję swoje samochody ręcznie w domu. Głównie dlatego, że nie chcę śladów po wirowaniu i ewentualnego stępienia powierzchni przez te maszyny, które wycierają brud i piasek z setek innych samochodów na mój samochód. Dodatkowo, to dobre ćwiczenie, aby szczegółowo i umyć własny samochód. Ale to tylko ja.

Ja NIE składam lusterek. Tak, jak ktoś inny wspomniał... ponowne włączenie napędu jest trochę trudne podczas wychodzenia z myjni. To, co uważam za irytujące, to ilość wody, która zbiera się na górze tylnej klapy i wydaje się kapać przez długi czas, wymagając kilkukrotnego wycierania.
Zgadzam się. Trzymam butelkę z płynem do czyszczenia szyb i ściereczkę z mikrofibry w przestrzeni bagażowej, aby wyczyścić szybę tylnej klapy, gdy w końcu przestanie kapać.
[I also keep a small Swiffer there to do an occasional quick swipe of the infotainment screen and other bright, black interior surfaces. Works great, takes 30 seconds.]

To pierwszy raz, kiedy posiadam pojazd z tak dużą ilością technologii, czujników i kamer. Zastanawiałem się, jak wszyscy tutaj myją swojego Tucsona.
Czy myjecie go ręcznie, czy korzystacie z automatycznej myjni samochodowej? Jeśli automatyczna myjnia samochodowa, jakie były Wasze doświadczenia, dobre czy złe? Czy uszkodziła jakieś czujniki lub kamery?
Szukałem, ale niewiele znalazłem.
Dzięki.
Myjemy tylko ręcznie.... nie można ufać myjniom samochodowym, że będą ostrożne..

Używanie automatycznych myjni samochodowych jest całkowicie bezpieczne, jednak zawsze myję swoje samochody ręcznie w domu. Głównie dlatego, że nie chcę śladów po wirowaniu i ewentualnego stępienia powierzchni przez te maszyny, które wycierają piasek i piach z setek innych samochodów na mój samochód. Poza tym to dobry sposób na ćwiczenia, aby dbać i myć własny samochód. Ale to tylko ja.
Wciąż koszę własną trawę, mając prawie 74 lata, więc nie potrzebuję ćwiczeń do mycia 2 samochodów (bo żona nigdy nie umyłaby swojego :)). Mycie samochodu ręcznie na Florydzie jest trudne przez wiele miesięcy w roku, ponieważ woda szybko wysycha.

Kev-, jako wariacja na temat starego przysłowia: "Oni robią bourbon na to",

na te miesiące zaoferuję: "Oni robią światła o 4 rano i światła do wiaty na to."

Tak, rozśmieszam sam siebie.

Floryda: trzeba kochać tę pogodę. Umyłem wczoraj samochód i postanowiło popadać: muszę to zrobić dzisiaj ponownie. Eh... luzik, potrzebujemy deszczu, a ja potrzebuję ruchu.

Poza tym ostatnio było tak gorąco i sucho, że wczoraj widziałem, jak DWA DRZEWA WALCZYŁY O PSA...

Zabrałem swojego Sonatę (2013-2021) i Tucsona od tego czasu do lokalnej myjni samochodowej (Mister Car Wash) i mam tam plan abonamentowy za 20 USD miesięcznie od 2013 roku (nigdy nie podnieśli ceny w ciągu tych 10 lat). Mają 2 myjnie w okolicy i mogę korzystać z obu. Korzystam z myjni raz w tygodniu, czasem częściej, w zależności od pogody. Są to myjnie szczotkowe. Czasami wycieram ją irchą (w tym wewnętrzne części każdych drzwi), czasami nie (jeśli nie mam czasu). Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń lakieru (ani żadnych innych uszkodzeń) w ciągu tych 10 lat użytkowania. NIE składam lusterek. Tak, jak wspomniał ktoś inny... ponowne wrzucenie biegu D jest trochę trudne przy wyjeździe z myjni. To, co uważam za denerwujące, to ilość wody, która zbiera się na górze tylnej klapy i wydaje się kapać przez długi czas, wymagając kilku przetarć.
Mamy Blue Wash Express... podobny nieograniczony plan mycia. Mają wąż ze sprężonym powietrzem, którego używam w dużej mierze wokół wszystkich uszczelek drzwi, tylnej klapy, grilla i kół. Sprężone powietrze i mikrofibra szybko radzą sobie ze wszystkimi kroplami.
Pierwszy raz, kiedy poszedłem, przyniosłem dmuchawę do liści.

21 - 40 of 94 Posts