Hyundai Tucson Forum banner

Pendrive muzyczny do USB

3 reading
26K views 71 replies 12 participants last post by  KevMeist  
#1 ·
Okej, wiemy, że Tucson już nie ma odtwarzacza CD, więc... skontaktowałem się z gościem w innym stanie, który zrobi mi pendrive z moją ulubioną muzyką. Pytanie, czy ktoś wie, czy będzie odtwarzać z napędu USB? Z tego, co ustaliłem, podłącza się go, klika 'media' i wybiera utwory z pendrive'a, prawda?

#5 · (Edited)
Tak, ale w odniesieniu do portów USB w tym samochodzie denerwują mnie 2 rzeczy: :mad:
  1. Dlaczego wszystkie porty ładowania to tylko USB-A, a nie USB-C obsługujące Power Delivery ... naprawdę Hyundai, w samochodzie, który ma reprezentować uosobienie technologii?!!
  2. Dlaczego TYLKO jeden port obsługuje dane, nawet w najwyższej wersji wyposażenia?!! Jeśli podłączę telefon do projekcji (AA lub ACP), nie mogę już odtwarzać muzyki z pendrive'a. Inne samochody, które miałem, w tym Infiniti EX35 z 2008 roku i mój obecny BMW 340i z 2016 roku, mają wbudowany dysk, na którym mogę przechowywać muzykę ... Nawet o to nie proszę, tylko o to, żeby drugi przedni port USB obsługiwał dane!!!
OK, koniec narzekania! :LOL: :ROFLMAO: Czy tylko ja tak mam? 🤷‍♂️

#7 ·
Tak, ale w odniesieniu do portów USB w tym samochodzie, denerwują mnie 2 rzeczy: :mad:
  1. Dlaczego wszystkie porty ładowania to tylko USB-A, a nie USB-C obsługujące Power Delivery ... naprawdę Hyundai, w samochodzie, który ma reprezentować uosobienie technologii?!!
  2. Dlaczego TYLKO jeden port obsługuje dane, nawet w najwyższej wersji wyposażenia?!! Jeśli podłączę telefon do projekcji (AA lub ACP), nie mogę już odtwarzać muzyki z pendrive'a. Inne samochody, które miałem, w tym Infiniti EX35 z 2008 roku i mój obecny BMW 340i z 2016 roku, mają wbudowany dysk, na którym mogę przechowywać muzykę ... Nawet o to nie proszę, tylko o to, żeby drugi przedni port USB obsługiwał dane!!!
OK, koniec narzekania! :LOL: :ROFLMAO:

Czy tylko ja tak mam? 🤷‍♂️
Tak, mam takie samo zmartwienie jak Ty! Myślałem, że mogę żyć bez portu USB-C, ponieważ uwielbiam całą resztę, ale naprawdę, dla samochodu z najwyższej półki, tylko 1 port USB do przesyłania danych???! przy okazji, to sprawia, że ​​jeszcze bardziej zawroty głowy, aby mieć ładowarkę bezprzewodową bez bezprzewodowego AA, AP .... 😂

#9 · (Edited)
Tak, dysk musi być sformatowany jako FAT32. Nie sądzę, żeby można było odczytać NTFS. Nie próbowałem żadnych plików FLAC, ale wątpię, żeby się odtwarzały.
Nie jestem pewien, skąd masz te informacje, mój przyjacielu, ale instrukcja obsługi moich 10-calowych systemów informacyjno-rozrywkowych mówi na stronie 10-14, że NTFS jest obsługiwany (wraz z FAT16 i exFAT) ... być może jednostka centralna 8" jest inna:
Image

Jeśli chodzi o odtwarzane formaty audio, poprzednia strona (10-13) pokazuje, że FLAC jest obsługiwany (w określonym tempie bitowym i częstotliwości próbkowania) ...
Image

Jak stwierdzono, moją JEDYNĄ kluczową uwagą jest zapewnienie TYLKO JEDNEGO portu USB obsługującego dane!

#11 ·
Mam ograniczoną wersję,......Próbowałem obu portów USB w obszarze deski rozdzielczej,......nie mogę nawet rozpoznać mojego pendrive'a z muzyką USB,......gdzie znajduje się pojedynczy port danych? Czy jest jakiś sposób, aby odtwarzać moją muzykę?? Z góry dziękuję!
To ten po lewej stronie. Jak duży jest twój pendrive? Może za duży lub źle sformatowany?

Alan

#15 ·
#20 ·
Próbowałem właśnie urządzenia USB z wieloma portami. Samochód widzi tylko pierwszy pendrive w systemie. Miałem podłączone dwa pendrive'y i telefon - zignorował pozostałe.

Więc nie marnuj pieniędzy.

Alan
Więc... to, co tu mówisz, to... tylko jeden port może odczytywać na raz? Podłącz tylko jeden element... zobacz, czy się zarejestruje?

#30 · (Edited)
Chciałem tylko dodać, że nie mam żadnego problemu z odtwarzaniem moich pamięci USB z portu danych w moim SEL Tucson.

Poza tym, w jaki sposób brak nowszego wejścia USB C jest jakimkolwiek problemem? Trzymaj kabel w samochodzie z USB "A" na jednym końcu i "C" na drugim i podłącz do niego telefon.
To problem, ponieważ USB-C to nie tylko inne złącze; zapewnia również Power Delivery... bardziej inteligentne uzgadnianie z urządzeniem, aby optymalnie zapewnić szybsze ładowanie. Kolejną poprawą, poza tym mniejszym, bardziej wytrzymałym, odwracalnym złączem, jest znacznie szybsza prędkość transferu (do 10 Gbps).

Być może Hyundai liczy właśnie na brak świadomości tego, co wnosi standard USB-C.

#33 ·
Port w samochodzie to prawdopodobnie tylko USB2. Będzie to standardowy chipset pozyskiwany zewnętrznie i wykonany tak tanio, jak to możliwe. Co jest prawdopodobnie również powodem, dla którego obsługuje tylko jedno urządzenie - tak było lata temu i nic się nie zmieniło (tak było w moim BMW X3 z 2016 roku i moim BMW 320 z 2013 roku).

#34 ·
Port w samochodzie to prawdopodobnie tylko USB2. Będzie to standardowy chipset pozyskiwany zewnętrznie i wykonany tak tanio, jak to możliwe. Co jest prawdopodobnie również powodem, dla którego obsługuje tylko jedno urządzenie - tak było lata temu i nie zmienili tego (tak było w moim BMW X3 z 2016 roku i moim BMW 320 z 2013 roku).

Jest jak jest - po prostu z tym żyjmy.

Alan
Bez wątpienia masz rację @Alan Sh co do tego, że zostało to zaimplementowane z pojedynczym klientem legacy USB2. Zdecydowanie nikt nie wylutuje i nie wymieni chipsetu USB ze swojego Tucsona tylko po to, aby podłączyć wiele urządzeń i uzyskać szybsze ładowanie, więc oczywiście nie mamy innego wyjścia, jak "po prostu z tym żyć"!

Mam wrażenie, że wszyscy tu jesteśmy, aby dzielić się informacjami i miejmy nadzieję, że w zamian coś zyskać.

Zatem kiedy ktoś mówi "Również, w jaki sposób brak nowszego wejścia USB C jest w ogóle jakimkolwiek problemem?", traktuję to jako okazję do dostarczenia informacji i kontekstu, aby oświecić tę osobę, zwłaszcza gdy wyraziłem opinię, że jego brak jest w jakiś sposób istotnie wadliwy. Z pewnością nie spodziewałem się, że moje wyjaśnienie spotka się z wrogością, ale przypuszczam, że nie wszyscy grają na równym boisku.

Oto link na Reddicie omawiający, które samochody zostały zaimplementowane z USB-C (począwszy od MY 2018), pokazujący wiele modeli z 2020 roku z tą funkcją. Dlatego uważam, że jest to poważne pominięcie w Tucsonie 2022, aktywnie promowanym przez Hyundaia jako pokaz technologii.

Jeśli nic innego, mam nadzieję, że dostarczyłem rzeczowych i pomocnych informacji na temat tego, dlaczego USB-C jest pożądane.

#36 ·
Cieszę się, że Tucson ma port USB A - Ile pendrive'ów jest USB C?
Byłoby miło, gdyby miał dwa porty danych A i C, ale..
Całkowicie się zgadzam - jeden typ A i drugi typ C w środkowej konsoli, jednocześnie obsługujący dane, byłby idealny!

#37 ·
Mam pendrive z dużą ilością słuchowisk - wszystkie ładnie uporządkowane w folderach i wszystkie z prawidłowymi metadanymi.

Jednak gdy docieram do końca słuchowiska, które zazwyczaj jest jedną częścią serii wieloczęściowej, naciskam przycisk dalej na kierownicy i przechodzi do innego losowego słuchowiska w innym folderze. Muszę włączyć 'media', uzyskać listę utworów, a następnie dotknąć następnego w serii (wyświetlają się w prawidłowej kolejności na ekranie), aby przejść do właściwego następnego utworu.

Czy ktoś wie, jak mogę dowiedzieć się, co decyduje o tym, jaki będzie 'następny' utwór do odtworzenia?

Pozdrawiam

Alan

#40 ·
Mam dużo folderów, ale mam je hierarchicznie (najważniejsze informacje na górze, jak Gatunek, a następnie Artysta - Staram się, aby było to nieco prostsze). Więc mogę przejść do folderu najwyższego poziomu, na przykład Rock, a następnie na ekranie wyświetli się Rock na górze i kilka folderów poniżej, które są albo artystą, albo albumem artysty, w zależności od tego, jak chciałem. Ale kluczem są dwa przyciski na ekranie po prawej stronie. Górny wygląda jak owalny tor wyścigowy (to powtarzanie) lub owal z folderem na nim (powtórz folder). Dolny lewy przycisk to dwie przecinające się linie (losowo). W prawym górnym rogu ekranu wyświetlą się dwie liczby (plik # / całkowita liczba plików w wybranym przeze mnie wyborze). Więc jeśli przejdę do najwyższego poziomu i włączę losowanie, każda piosenka na usb zostanie odtworzona w losowej kolejności. Wejdź do podfolderu i mogę odtworzyć album prosto lub w losowej kolejności, w zależności od tego, jak ustawiłem te przełączniki programowe. Trzeba się do tego przyzwyczaić, ale to dla mnie działa. YMMV

#41 ·
Właśnie kupiłem nowy model Tuscon ultimate hybrid. Mam całą muzykę na pendrive (100 GB). Wkładam pendrive i samochód widzi tylko losowe foldery. Każdy folder to jeden artysta z albumami w folderach. Więc hierarchia Muzyka-artysta-album, a następnie utwory. Czy istnieje limit rozmiaru, który może odczytać samochód? Hyundai nie ma pojęcia.

#42 ·
Kupiłem właśnie nowy model Tuscon ultimate hybrid. Mam całą muzykę na pendrive (100 GB). Wkładam pendrive i samochód widzi tylko losowe foldery. Każdy folder to jeden artysta z albumami w folderach. Zatem hierarchia Muzyka-artysta-album, a następnie utwory
Czy istnieje limit wielkości, jaką może odczytać samochód? Hyundai nie ma pojęcia.
Nie znam odpowiedzi, ale wiele systemów, w tym telefony, ma ograniczenie co do tego, co mogą odczytać, a więcej może spowodować, że nie będzie działać poprawnie.
Spróbuj mniejszej pojemności USB. Być może trzeba będzie również utworzyć foldery po prostu z utworami, które chcesz, bez informacji o albumie? Kiedy patrzę na moją listę, nie ma informacji o albumach.

Ktoś inny, kto bawił się tym znacznie więcej niż ja, może mieć lepsze informacje.

#43 ·
Gdzieś czytałem (to była dokumentacja Hyundaia, ale nie mogę sobie przypomnieć, które to były dokumenty), że maksymalna liczba utworów (plików?) wynosi 8000. Ustawiam swoje na 7K+, żeby mieć jakiś margines. Mam kilka, które się nie odtwarzają. Widzę, jak się pojawiają i przechodzą do następnego. Wszystkie te pliki odtwarzają się na moim komputerze i jeszcze się tym nie zajmowałem.

#46 ·
Tak, stary wątek, ale nie chciałem zakładać nowego. Jestem trochę zirytowany, że odtwarzacz multimediów USB w centrum informacyjnym mojego Tucsona odtwarza wszystkie utwory w folderze, ale potem nie odtwarza następnego folderu. Może powtarzać utwory w folderze, odtwarzać folder ponownie lub odtwarzać utwory w folderze w kolejności losowej. Szukałem tego i natknąłem się na ten wątek na forum Hyundaia. https://www.hyundai-forums.com/threads/usb-flash-drive.698817/ Mój 11-letni Scion FR-S nie ma problemu z odtwarzaniem folderu z tego samego dysku USB, a następnie automatycznym odtwarzaniem następnego folderu. Czy technologia zrobiła krok wstecz? Używam dysku Samsung o pojemności 128 GB sformatowanego w exFat z 250 folderami mp3 zgranymi z moich płyt CD lub z pobrań online. Nie zamierzam ponownie formatować i kopiować ich z powrotem jako pojedyncze utwory.
Moje opcje, mogę odtworzyć folder/album ponownie.
Image

Odtwórz utwór ponownie.
Image

Odtwórz utwory w folderze w kolejności losowej. Aby odtworzyć inny folder, muszę oderwać wzrok od drogi, wybrać Listę, a następnie wybrać inny folder.
Image

Ten sam dysk flash w moim Scionie FR-S z 2013 roku. Ok, mniejszy ekran dotykowy, ale spójrz na te pokrętła.
Image

Odtworzy folder Chicago, a po zakończeniu zacznie odtwarzać folder C,S,N, & Y lub mogę wybrać inny folder. Tak, jestem wielkim fanem klasycznego rocka.
Image

#47 ·
Tak, stary wątek, ale nie chciałem zakładać nowego. Jestem trochę zirytowany, że odtwarzacz multimedialny USB w moim Tucsonie odtwarza wszystkie utwory w folderze, ale potem nie odtwarza następnego folderu. Może powtarzać utwory w folderze, odtwarzać folder ponownie lub odtwarzać utwory w folderze w kolejności losowej. Szukałem tego i natknąłem się na ten wątek na forum Hyundaia. https://www.hyundai-forums.com/threads/usb-flash-drive.698817/ Mój 11-letni Scion FR-S nie ma problemu z odtwarzaniem folderu z tego samego dysku USB, a następnie automatycznym odtwarzaniem następnego folderu. Czy technologia zrobiła krok wstecz? Używam dysku Samsunga o pojemności 128 GB sformatowanego w exFat z 250 folderami mp3 zgranymi w 320 kbps z moich płyt CD lub z pobrań online. W żaden sposób nie zamierzam ponownie formatować i kopiować ich z powrotem jako pojedyncze utwory.
Moje opcje, mogę odtwarzać folder/album ponownie.
View attachment 4812
Odtwórz piosenkę ponownie.
View attachment 4813
Odtwórz utwory w folderze w kolejności losowej. Aby odtworzyć inny folder, muszę oderwać wzrok od drogi, wybrać Listę, a następnie wybrać inny folder.
View attachment 4814
Ten sam dysk flash w moim Scionie FR-S z 2013 roku. Ok, mniejszy ekran dotykowy, ale spójrz na te pokrętła.
View attachment 4815
Odtworzy folder Chicago, a po zakończeniu rozpocznie odtwarzanie folderu C,S,N, & Y lub mogę wybrać inny folder. Tak, jestem wielkim fanem klasycznego rocka.
View attachment 4816
Zrób listę wszystkich utworów lub - połącz ze sobą foldery, które chcesz nadal odtwarzać oprócz bieżących folderów. Lub po prostu pozwól mu grać jeden po drugim bez wybierania tego, który chcesz.

Wiem, że powiedziałeś, że Scion to robi, mogę ci powiedzieć, że nasze BMW tego nie robiło, ani Soul, ani nasz nowy Nissan, ani nowy Jetta mojej córki nie mogą wybrać, które foldery mają płacić. Funkcja, o której nigdy tak naprawdę nie myślałem, miły dodatek, ale też sposoby na obejście tego.

#52 ·
Dla tych, którzy zainteresowani obejściem w odtwarzaniu następnego folderu, jeśli przyjrzysz się temu, co mówię, można to zrobić na trzy sposoby.

Ustaw ustawienie na odtwarzanie wszystkich utworów po kolei,
Image

ale zacznij w folderze, który nie pochodzi z listy wszystkich utworów. Przejdzie do następnego folderu, a następnie do następnego folderu itd. Zwróć uwagę, że jest to symbol bez żadnego innego symbolu na nim, jak zamek.

Nie ma ustawienia, aby wybrać, które foldery chcesz odtwarzać po kolei, czego chce BobP, jednak dodaj folder (lub więcej niż jeden) z utworami z folderów, których zwykle chcesz słuchać jeden po drugim. (Dodaj utwory, do których nie możesz dodać folderu, w folderze) Następnie wybierz ten folder, gdy chcesz usłyszeć te konkretne utwory jednocześnie, wybrane z różnych folderów.

LUB - ponumeruj nazwy folderów i zamiast kolejności alfabetycznej będą odtwarzane foldery w wybranej kolejności numerowanej.

Kolejna wskazówka. Jeśli chcesz, możesz odtwarzać wszystkie utwory w żądanej kolejności, albo wszystkie utwory, albo w folderze. Ponumeruj każdy utwór, a kolejność będzie od 1 do dowolnej liczby końcowej, której używasz.
Więc... 1. Tiny Dancer 2. All along the Watch Tower 3. Houdini itp. itd. i będzie odtwarzany w tej kolejności.

#53 ·
Ustaw ustawienie na odtwarzanie wszystkich utworów po kolei,
Font Tints and shades Monochrome photography Circle Monochrome
Problem rozwiązany częściowo. W niektórych moich folderach/albumach, np. Chicago, ten symbol jest niedostępny, tylko pozostałe 2, jak wcześniej zamieszczono. Dlaczego?? W innych folderach, gdzie jest dostępny, po wybraniu album zostanie odtworzony, a następnie, tak jak w moim Scionie, przejdzie do następnego folderu/albumu po zakończeniu i odtworzy go. Albumy/artyści są wymienieni alfabetycznie. Jeśli chcę wybrać inny album do odtworzenia, tak jak w moim Scionie, muszę przejść do listy i go wybrać. Dziękuję za pomoc.

#56 ·
Używam sformatowanego w exFAT pendrive'a w lewym gnieździe USB w moim Tucsonie. Mam mnóstwo plików MP3 (około 4500 w folderach), które zripowałem wiele lat temu. Chcę również umieścić kilka plików FLAC na tym samym dysku (również w folderach).

Przeglądałem jeden wątek tutaj, który wydawał się wskazywać, że losowe odtwarzanie nie działa z folderami. Z pewnością działa z moimi plikami MP3 w folderach.

Czy ktoś próbował mieszanki plików MP3 i FLAC na tym samym pendrivie, zorganizowanym w folderach i używanym w losowej kolejności odtwarzania?

#57 ·
Z pewnością będę to 'śledził', dzięki! Widziałem również posty na tym forum dotyczące problemów radia z folderami. Pokonałeś mnie z moimi niecałymi 2200 plikami w 101 folderach. Ale ponieważ spędzam tak mało czasu w tym pojeździe, nie byłem zainteresowany przenoszeniem ani formatowaniem tego wszystkiego.

#66 ·
Z pewnością będę to "śledził", dzięki! Ja również widziałem na tym forum posty dotyczące radia, które nie działa dobrze z folderami. Pokonałeś mnie z moimi mniej niż 2200 plikami w 101 folderach, ale ponieważ spędzam tak mało czasu w tym pojeździe, nie byłem zainteresowany przenoszeniem ani ponownym formatowaniem tego wszystkiego.
Jak napisano, pliki FLAC i MP3 w folderach na tym samym FD działają dobrze.

#58 · (Edited)
Używam folderów z plikami MP3 w trybie losowym od 3 lat. Kiedy znajdę album, który bardzo lubię, wyłączam tryb losowy na jakiś czas. Włączam go ponownie, kiedy mam na to ochotę. Nie mam z tym problemu.

Zastanawiałem się, czy ktoś próbował mieć foldery z plikami MP3, a także foldery z plikami FLAC, a następnie używał trybu losowego. Jeśli NIE, to wkrótce... spróbuję, chociaż z 4500 utworami na moim FD... nie będzie oczywiste, czy plik FLAC będzie odtwarzany razem z plikami MP3.

Przy okazji, wypróbowałem jeden utwór FLAC na innym sformatowanym dysku flash exFAT (USBC z adapterem C do A) i utwór odtworzył się bez problemu. Więc, oczywiście pliki FLAC same w sobie NIE stanowią problemu.