Hyundai Tucson Forum banner
21 - 26 of 26 Posts
Mój to Tucson z 2024 roku, więc myślę, że powinien zachowywać się tak samo, ale w efekcie to inny samochód, więc kto wie, ale jak dotąd sekretem zimowego EV w moim samochodzie było:
Ogrzewanie siedzeń Włączone
Ogrzewanie kierownicy Włączone
Ogrzewanie WYŁ
Jeśli przednia szyba paruje:
Wentylator na niskim do średniego
Temperatura ogrzewania ustawiona na "LOW" ---> NIE najniższa, jaką może osiągnąć w liczbach (17c u mnie), ale "LOW", co moim zdaniem odpowiada "tylko wentylator"
"Automatyczne odszranianie" WYŁ (wydaje się, że ustawia temperaturę ogrzewania powyżej niskiej) (Naciśnij i przytrzymaj przycisk odszraniania, aby wybrać/odznaczyć)
Przycisk odszraniania WŁ
Czasami, jeśli jest jeszcze zimniej, odszraniacz bez ogrzewania zwiększy parowanie przedniej szyby, wtedy
KLIMATYZACJA WŁ (wydaje się to nielogiczne, ale dodaje efekt osuszania. Oczywiście w tym momencie powinna to być krótka podróż i upewnij się, że nie jesteś w trybie kombinacji przedniej szyby + kabiny, bo naprawdę zamarzniesz)

Przednia szyba nadal paruje lub gorzej szroni i myślę, że trzeba przełknąć pigułkę i uruchomić silnik.

Moja żona i ja odebraliśmy naszego nowego Tucsona PHEV 2023 20 marca 2023 roku. Czekaliśmy 16 miesięcy od złożenia zamówienia. Napisałem ten post na Facebooku, ponieważ pomyślałem, że moi znajomi będą zainteresowani naszym doświadczeniem. Wyjaśniłem kilka rzeczy, które są dobrze znane osobom przesiadującym na tym forum, ale nieznane wielu moim znajomym.

Podoba mi się ten samochód i zasadniczo jestem zadowolony z mojego wyboru (nie ma idealnych samochodów), ale zauważysz, że mówię, że hybryda typu plug-in nie jest właściwym wyborem dla każdego.

Dzisiaj [20 marca 2024 r.] mija rok z naszym hybrydowym Hyundai Tucson typu plug-in. Przejechaliśmy nim nieco ponad 38 000 km (w tym 8000 km w obie strony z Calgary do Nashville w stanie Tennessee). Hybrydy typu plug-in są wciąż dość rzadkim widokiem na drogach (przynajmniej w naszej okolicy), więc pomyślałem, że podzielę się swoimi obserwacjami.

Hybrydowy pojazd typu plug-in jest wariantem zwykłej hybrydy; posiada silnik spalinowy, silnik elektryczny i akumulator dla tego silnika (a także zwykły rodzaj akumulatora używanego do uruchamiania silnika benzynowego). Ale akumulator mieści około 10 razy więcej ładunku niż akumulator w zwykłej hybrydzie i można go ładować z normalnego gniazdka ściennego lub ładowarki do samochodów elektrycznych poziomu 2. (Zainstalowałem ładowarkę poziomu 2 240 V, która ładuje 6 razy szybciej niż ładowarka ścienna 120 V.) W pełni naładowany akumulator powinien zapewniać około 50 km zasięgu elektrycznego; po jego wyczerpaniu działa jak zwykła hybryda, czasami używając silnika benzynowego, a czasami silnika elektrycznego. W przeciwieństwie do pojazdu elektrycznego, masz silnik benzynowy, na który możesz liczyć i nie musisz się martwić, że akumulator się wyczerpie, gdy na autostradzie Trans-Canada w pobliżu Piapot w Saskatchewan jest -30 stopni.

Zasadniczo działa tak, jak reklamowano, ale w naprawdę zimne dni silnik pozostaje włączony, aby utrzymać ciepło w kabinie, więc zużycie paliwa znacznie wzrasta. A podczas jazdy po autostradzie duży akumulator sprawia, że samochód jest o około 500 funtów cięższy niż zwykła hybryda, a dodatkowa przestrzeń zmniejsza rozmiar zbiornika paliwa, więc ma on o około 150 km mniejszy zasięg na autostradzie niż zwykła hybryda. Jeśli dużo jeździsz po autostradzie, zwykła hybryda lepiej Ci posłuży. Ponadto czas oczekiwania na dostawę hybryd typu plug-in jest szalenie długi (czekałem 16 miesięcy, a teraz słyszę, że to 2 do 3 lat). Ma swoje zalety w porównaniu do zwykłej hybrydy, ale nie jest warta tych długich oczekiwań.

Jedną rzecz, którą powiem: chociaż ma najmniejszy silnik benzynowy ze wszystkich samochodów, które kiedykolwiek posiadałem (1,6-litrowy silnik turbo 4-cylindrowy), w trybie sportowym ma zdecydowanie najlepsze przyspieszenie ze wszystkich samochodów innych niż sportowe, którymi kiedykolwiek jeździłem. Połączenie benzyny i elektryczności ma dużo wigoru. Nie martw się o włączenie się na autostradę ani wyprzedzanie na niepodzielonej autostradzie.
Jest wygodny i bardzo przyjemny podczas długich podróży i jazdy po mieście, co łączy go z innymi wersjami układu napędowego tego samego modelu.

21 - 26 of 26 Posts