Więc odebrałem swój Shimmering Silver PHEV Limited około 6 tygodni temu. Przejechałem już ~2400 mil i jak dotąd uwielbiam ten samochód. Nie jestem żadnym maniakiem samochodowym - to zastępuje Toyotę Prius z 2004 roku - ale chciałem podzielić się kilkoma przemyśleniami.
-- GŁÓWNE ZALETY --
-- GŁÓWNE ZALETY --
- samochód jest super wygodny. Wysokość siedzenia przy wsiadaniu i wysiadaniu, komfort siedzenia, pozycja za kierownicą... jest po prostu fantastyczny. Nie zauważam, żebym się przesuwał, żeby było mi wygodnie.
- w środku jest tak miło i cicho. Czuję się jak w swoim małym kokonie i uwielbiam to.
- wygląda świetnie. Design jest oczywiście subiektywny, ale podoba mi się wygląd zewnętrzny i naprawdę doceniam to, jak przód wnętrza jest gładki i symetryczny; satysfakcjonuje mnie to w sposób, który trudno wytłumaczyć. Poza tym lubię to, że nie mam osłony nad ekranem deski rozdzielczej i nie miałem żadnych problemów z odblaskami, nawet podczas tego bardzo słonecznego lata.
- Po przejściu ze starego Priusa, podejrzewam, że wszystko byłoby lepsze, ale podoba mi się odczucie silnika tego samochodu. Nie jest szalenie mocny jak pełny EV, ale ma mnóstwo mocy i jest bardzo... gładki w odczuciu. Poza tym hamulce nie są szarpane, są jakoś idealnie dopasowane do nacisku mojej stopy.
- o mój Boże, uwielbiam inteligentne funkcje jazdy. Jechałem z Bostonu do DC (~725 km) wkrótce po odebraniu samochodu i czułem się, jakbym miał włączony autopilota. ACC na odległość 3, LFA włączone, trzymałem ręce lekko na kierownicy i po prostu wszystko załatwiło. Dotarłem po ponad 8 godzinach jazdy znacznie mniej zmęczony niż zwykle. Nie mogę wystarczająco podkreślić, jak bardzo to uwielbiam.
- wszystko inne. Poniżej jest kilka drobnych rozczarowań, ale zasadniczo jestem bardzo zadowolony z tego samochodu.
- jazda jest bardzo twarda, co na niezbyt dobrych drogach wokół Bostonu nie jest super przyjemne. Nie martwię się, że samochód ulegnie uszkodzeniu tak, jak martwiłem się o mojego Priusa, ale bardziej miękka jazda byłaby przyjemniejsza. [uwaga: wiedziałem, że będzie twarda przed zakupem, więc to nie było zaskoczenie, po prostu żałuję, że nie jest lepiej.]
- sygnał cofania. Nie mam nic przeciwko, ale jest za głośny. Zastanawiam się nad trikiem z taśmą.
- automatyczne otwieranie bagażnika - czasami mi się podoba, czasami jest irytujące. Nie mogę się zdecydować, jak chcę to zostawić. Czujnik stóp mógłby być lepszy.
- czujniki bezpieczeństwa nie są wystarczająco inteligentne. Jest dużo sygnałów dźwiękowych bez powodu, który mogę podać. A "samochód z przodu odjeżdża" jest zbyt czuły, lubię zostawiać miejsce między samochodem przede mną na światłach i Hyundai tego nie chce.
- klimatyzacja nie wydmuchuje mroźnego powietrza. Z czasem robi się komfortowo, ale czasami chcę podmuchu super schłodzonego powietrza.
- naprawdę nie lubię przycisku zmiany biegów. Po miesiącu jazdy nadal nie czuję się komfortowo ze zmianą biegów bez patrzenia w dół, co jest naprawdę irytujące, gdy próbuję zrobić Y na podjeździe. Prawdopodobnie moja największa niechęć w tym samochodzie.
- dlaczego nie ma tacy w konsoli? Poważnie, Hyundai. (tak, dostałem jeden z Amazon)
- sterowanie głosowe jest dziwne i niespójne. Na przykład, próbowałem powiedzieć "zrób zimniej" i raz wyregulowało temperaturę o 10 stopni, innym razem zmieniło na 'lo', a innym razem twierdziło 'polecenie nierozpoznane'. Zasadniczo z niego nie korzystam.
- chciałbym, żeby deska rozdzielcza była bardziej konfigurowalna. Obrotomierz wchodzi za wysoko, kiedy jeżdżę po ulicach miasta, jest w zasadzie bezużyteczny. Więc trzymam prędkość na środkowym wyświetlaczu, co działa dobrze, ale chciałbym mieć więcej informacji na głównym ekranie. (Nie podoba mi się opcja kostki.)
- podobnie, chciałbym, żeby Android Auto udostępniał wskazówki na desce rozdzielczej. Nie jestem pewien, czy to po stronie Hyundaia, czy Google.
- nie mam problemów z zamykaniem drzwi dotykając klamki, ale zgadzam się z innymi, że byłoby miło, gdyby samochód automatycznie się zamykał po upływie określonego czasu.
- mój telefon komórkowy bardzo się nagrzewa po podłączeniu do Android Auto. Chciałbym, żeby można było włączyć wentylator chłodzący, nawet gdy nie ładujesz bezprzewodowo.
- auto hold nie jest trwałe, muszę je włączać za każdym razem, gdy uruchamiam samochód. Irytujące.
- jak dotąd przebieg jest... w porządku? To znaczy, na elektrycznym jest oczywiście świetny lol, ale kiedy włączył się silnik benzynowy, w większości przypadków mam niskie 30-tki. Zakładam, że to się ustabilizuje, gdy będę więcej jeździł.
- ładowanie działa dobrze. Osiągam ~48 km na jednym ładowaniu, ale tutaj też było gorąco, więc klimatyzacja działa.
- ekran dotykowy naprawdę mi nie przeszkadza. Często używam elementów sterowania na kierownicy, które działają świetnie, i dostosowanie rzeczy w razie potrzeby nie stanowi problemu. Zostawia jednak brzydkie odciski palców.
- promień skrętu był lepszy, niż się spodziewałem! Mogę wykonać nawrót w trzech punktach na podjeździe, czego się nie spodziewałem.