Hyundai Tucson Forum banner

Tucson Hybrid Sztuczny hałas generowany podczas cofania

1 reading
78K views 95 replies 47 participants last post by  TJM  
#1 ·
Dźwięk cofania dochodzący z przodu Tucson Hybrid jest głośny, dziwny i szczerze mówiąc żenujący. Sąsiadka skarżyła się, że budzi ją rano. Ręce dealera są związane, ponieważ jest to cecha pojazdu. Jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie, jak złagodzić ten problem, prosimy o zamieszczenie posta.

#2 · (Edited)
Dźwięk cofania dochodzący z przodu Tucson Hybrid jest głośny, dziwny i szczerze mówiąc żenujący. Sąsiadka skarżyła się, że budzi ją rano. Ręce dealera są związane, ponieważ jest to cecha pojazdu. Jeśli ktoś wpadnie na rozwiązanie, jak złagodzić ten problem, prosimy o zamieszczenie posta.
^ Wydaje się, że problem dotyczy tylko pojazdów Tucson Hybrid zbudowanych tylko na rynek amerykański - pojazdy zbudowane na rynek kanadyjski (na przykład) mają znacznie łagodniejszy, znacznie bardziej przyjemny dźwięk cofania.
Dźwięk najwyraźniej wydobywa się z głośnika zamontowanego gdzieś z przodu pojazdu. Zastanawiam się, czy można rozwiązać problem, instalując kanadyjską wersję najnowszej aktualizacji oprogramowania? Może warto spróbować. Albo spróbuj znaleźć urządzenie wytwarzające hałas i włożyć do niego skarpetę!

#3 ·
Dźwięk cofania dochodzący z przodu Tucson Hybrid jest głośny, dziwny i szczerze mówiąc żenujący. Sąsiadka skarżyła się, że budzi ją rano. Ręce dealera są związane, ponieważ jest to cecha pojazdu. Jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie, jak złagodzić ten problem, prosimy o zamieszczenie.
Zgadzam się - muszę coś zrobić - mamy długi podjazd, a moja żona wyjeżdża wcześnie rano... musimy coś wymyślić. Sąsiedzi nie będą zadowoleni!! Zbadam to trochę więcej...

Dzięki,
rvacs

#4 ·
Zgadzam się - muszę coś zrobić - mamy długi podjazd, a moja żona wyjeżdża wcześnie rano... musimy coś wymyślić. Sąsiedzi nie będą zadowoleni!! Zbadam to trochę więcej...

Dzięki,
rvacs
Najwyraźniej jest to wymóg w USA dla pojazdów, które czasami działają tylko w trybie EV. Musi być tak głośno. Proste, choć nieeleganckie rozwiązanie, polega na przyklejeniu taśmy na głośnik. To wyciszy dźwięk bez całkowitego eliminowania go. Można również odłączyć głośnik, ale wydaje się to niezbyt dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę, że jest to ważna funkcja bezpieczeństwa (ten sam głośnik generuje wirtualny dźwięk silnika. Znany również jako pieśń anielska). Głośnik widać po stronie kierowcy przez grill.

#6 ·
Dźwięk cofania dochodzący z przodu Tucson Hybrid jest głośny, dziwny i szczerze mówiąc żenujący. Sąsiadka skarżyła się, że budzi ją rano. Ręce dealera są związane, ponieważ jest to cecha pojazdu. Jeśli ktoś wymyśli rozwiązanie, jak złagodzić ten problem, prosimy o zamieszczenie posta.
Znalazłem rozwiązanie, które złagodzi dźwięk, ale nie całkowicie. Zasadniczo potrzebujesz kawałka gumy neoprenowej o wymiarach 5"x5" z samoprzylepnym podkładem. Na Amazon, XCEL produkuje kawałek 6"x6"x1/2", który wykonuje zadanie. Będziesz musiał przyciąć kawałek do 5"x5", ale jest to łatwe do cięcia nożyczkami lub nożem ogólnego przeznaczenia. Zanim wsuniesz go w szczelinę grilla, poluzuj podkład mniej więcej w połowie, ale NIE ZDEJMUJ go! Wsuń najpierw część z niepoluzowanym podkładem i poprowadź kawałek przed głośnikiem VESS. Usunięcie podkładu jest trochę trudne, ale kiedy to zrobisz, wyrównaj neopren najlepiej jak potrafisz, aby zakryć cały głośnik VESS i dociśnij całą powierzchnię, aby zapewnić pełną przyczepność. Będzie zauważalnie ciszej (ponad 50%). Zapewni to nadal dobre bezpieczeństwo, nie budząc sąsiadów!

#11 ·
Znalazłem rozwiązanie, które złagodzi dźwięk, ale nie całkowicie. Zasadniczo potrzebujesz kawałka gumy neoprenowej o wymiarach 5"x5" z samoprzylepnym podkładem. Na Amazon, XCEL produkuje kawałek 6"x6"x1/2", który wykonuje zadanie. Będziesz musiał przyciąć kawałek do 5"x5", ale jest to łatwe do przecięcia nożyczkami lub ostrzem ogólnego przeznaczenia. Zanim wsuniesz go do szczeliny grilla, poluzuj podkład mniej więcej w połowie, ale NIE ZDEJMUJ go! Wsuń najpierw część z niepoluzowanym podkładem i poprowadź kawałek przed głośnikiem VESS. Usunięcie podkładu jest trochę trudne, ale kiedy to zrobisz, wyrównaj neopren najlepiej jak potrafisz, aby zakryć cały głośnik VESS i dociśnij całą powierzchnię, aby zapewnić pełną przyczepność. Będzie zauważalnie ciszej (ponad 50%). Zapewni to nadal dobre bezpieczeństwo, nie budząc sąsiadów!
Zarejestrowałem się jako nowy użytkownik na tym forum tylko po to, aby przekazać swoją opinię na temat tego komentarza, jest niesamowity! Moja narzeczona tak bardzo nienawidziła dźwięku cofania, że chciała pozbyć się samochodu! Moim początkowym zamiarem było odłączenie skrzynki, ale wydawało mi się to trochę zbyt ryzykowne, więc kupiłem te na Amazon. Przyciąłem jedną z podkładek do 5" x 5" i przykleiłem ją do skrzynki i zauważyłem szaloną różnicę! Jedyna różnica, jaką zrobiłem: Usunąłem cały podkład zamiast tylko w połowie, ponieważ klej jest lepki, ale nie na tyle, żeby nie można go było oderwać, jeśli utknie podczas próby wyrównania. Poza tym poszło łatwo i teraz mam 7 zapasowych na wypadek, gdybym musiał wymienić lub chcieć bardziej wyciszyć skrzynkę. Gorąco polecam to każdemu, kto kupuje ten samochód, dopóki Hyundai nie zrobi czegoś z głośnością!

#10 ·
Czy zakrycie głośnika zmniejsza dźwięk wydawany, gdy pojazd jest w trybie EV i porusza się do przodu w trybie Drive? Ten dźwięk nie jest tak głośny i przydatny, aby poinformować pieszych, że się zbliżasz.
Tak, powiedziałbym, że zmniejsza ten dźwięk, ale wciąż jest bardzo zauważalny. Zainstalowaliśmy 2 podkładki, ale można użyć tylko 1 podkładki. Nie zaszkodzi spróbować. Jeśli nie podoba Ci się redukcja poziomu hałasu, możesz usunąć podkładki w kilka sekund. Koszt wynosił 14,99 $ za 8 sztuk. Uważamy, że nie potrwają one tak długo i będziemy mieli zamienniki.

#13 ·
Więc pytanie brzmi... czy dobrze rozumiem, że zmniejsza to również dźwięk wydawany podczas jazdy w trybie elektrycznym? Ten, który ma ostrzegać pieszych o Twojej obecności. Jeśli tak, czy jesteś odpowiedzialny za potrącenie kogoś, jeśli zrobisz tę modyfikację, a oni Cię nie usłyszą? Czy jacyś prawnicy na sali chcą się wypowiedzieć? Dzięki

#14 ·
Więc pytanie... czy dobrze rozumiem, że zmniejsza to również dźwięk wydawany podczas jazdy w trybie elektrycznym? Ten, który ma ostrzegać pieszych o Twojej obecności. Jeśli tak, czy ponosisz odpowiedzialność za potrącenie kogoś, jeśli zrobisz ten mod, a oni Cię nie usłyszą?

Czy jacyś prawnicy na sali chcą się wypowiedzieć? Dzięki
O ile poziom dB mieści się w granicach prawnych (~56 dB na 6'), wszystko powinno być w porządku. Hyundai przesadził (>90 dB), aby zrekompensować brak tylnego głośnika. Pamiętaj, że WSZYSTKIE pojazdy elektryczne/hybrydowe sprzed około 2019 roku NIE mają ŻADNEGO ostrzeżenia i jeszcze nie słyszałem, żeby jakakolwiek osoba ponosiła odpowiedzialność za brak tego dźwięku. Nie wyłączasz głośnika, tylko obniżasz poziom dźwięku, aby mieścił się w granicach prawnych.

#16 ·
Dźwięk cofania dochodzący z przodu Tucson Hybrid jest głośny, dziwny i szczerze mówiąc żenujący. Sąsiadka skarżyła się, że budzi ją rano. Ręce dealera są związane, ponieważ jest to cecha pojazdu. Jeśli ktoś wpadnie na rozwiązanie, jak złagodzić ten problem, prosimy o zamieszczenie posta.
Jeśli Twoja sąsiadka jest fanką muzyki country, zawsze możesz pobrać Waylona Jenningsa śpiewającego. Może jej się spodoba!🤪😜

#17 ·
Jest tu o wiele łatwiejszy sposób, ludzie... Całkowicie usuń dźwięk, odłączając przewód. To stosunkowo proste. Użyłem średniej wielkości szczypiec do zaciskania, aby ścisnąć wypustkę na złączu i pociągnąć/zsunąć ją. Szczypce do zaciskania dobrze działają, ponieważ mają kątową główkę, co ułatwia dostęp przez przedni grill. Na YouTube jest filmik, jak gość robi to za pomocą haczyka drucianego, ale moim zdaniem jest to o wiele trudniejsze. Oto filmik, jeśli jesteś zainteresowany...
Po usunięciu złącza zakryłem je silikonową osłoną, aby chronić je przed uszkodzeniem przez wodę... (coś takiego... https://www.amazon.com/Upgraded-Sil...1081&keywords=silicone+chair+leg+floor+protectors+-&qid=1657675019&sr=8-10&th=1) To znaczy, jeśli kiedykolwiek zdecyduję się go ponownie podłączyć. Nienawidziłem tego dźwięku i musiałem go wyeliminować. Budziłem moją rodzinę rano. To śmieszne i dość żenujące być tak głośnym. Odłączenie tego złącza nie wpływa na nic innego. Jeżdżę bez niego od miesięcy i uwielbiam teraz mojego Hybrydowego Tucsona!

#22 ·
Jeśli chodzi o opcję neoprenową - czy dotyczy to tylko przedniej części głośnika? A może ludzie zakrywają całe kwadratowe pudełko? Dziś zamówiłem 6" x 6" x 1/4" pianki neoprenowej XCEL, aby to wypróbować i nie byłem pewien, czy ta grupa umieszcza ją tylko z przodu, czy próbuje zakryć całość.
Właśnie umieściłem go z przodu i hałas został znacznie zredukowany.

#23 ·
Głupio z mojej strony, że w zeszłym tygodniu testowałem hybrydę SEL i zupełnie zapomniałem wrzucić wsteczny, żeby usłyszeć ten dźwięk! Potem oczywiście sprzedali pojazd tego samego dnia, więc mam pecha, dopóki nie dostaną następnego. Nienawidzę kupować tego, zanim zobaczę, jak głośne to jest.

#27 · (Edited)
Myślałem o prawnej i moralnej stronie całej tej kwestii. Od lat wiele samochodów jeździ tak cicho, że w każdym środowisku miejskim z poziomem hałasu otoczenia nikt nie słyszy samochodu nawet z odległości 6 stóp od rury wydechowej. Jaka jest więc różnica między samochodem spalinowym, którego NIE SŁYCHAĆ, a elektrycznym, który nie wydaje żadnego dźwięku?

Prawda jest taka, że jeśli potrącisz pieszego i udowodni się, że twój sygnał dźwiękowy działał normalnie, czy uznają cię za niewinnego? Nie sądzę. Jakie jest usprawiedliwienie dla przejechania kogoś?

#28 ·
Myślałem o prawnej i moralnej stronie całej tej kwestii. Od lat wiele samochodów jeździ tak cicho, że w każdym środowisku miejskim z poziomem hałasu otoczenia nikt nie słyszy samochodu nawet z odległości 6 stóp od rury wydechowej. Jaka jest więc różnica między samochodem spalinowym, którego NIE SŁYCHAĆ, a elektrycznym, który nie wydaje żadnego dźwięku?

Prawda jest taka, że jeśli potrącisz pieszego i udowodni się, że twój sygnał dźwiękowy działał normalnie, czy zostaniesz uznany za niewinnego? Nie sądzę. Jakie jest usprawiedliwienie dla przejechania kogoś?
Najwyraźniej usprawiedliwieniem będzie: „mój samochód wydaje irytujący dźwięk piszczenia podczas cofania i BYŁEM DOBRĄ osobą, która go nie odłączyła, WIĘC to w 100% wina pieszych, że pisałem na telefonie podczas cofania i ich przejechałem... do cholery, wasza wysokość, nawet podjechałem do przodu, żeby zobaczyć, dlaczego sklep umieścił próg zwalniający za moim samochodem, kiedy robiłem zakupy.”

#31 · (Edited)
Ok. Dzięki za wgląd.

Tymczasem kolejna rzecz, na którą może wskazać prawnik reprezentujący osobę poszkodowaną przez samochód z wyłączonym ostrzeżeniem bezpieczeństwa. Tak ważne, że mogą faktycznie wymagać, aby te sprzedane przed regulacją miały je lub coś w jego miejsce. To zastąpiłoby wszelkie prawo stanowe, które tego nie wymaga. Nawiasem mówiąc, prawdopodobnie nadal nie jest to niezgodne z prawem, aby je wyłączyć, ale powodzenia w sądzie, jeśli do tego dojdzie.

NHTSA może wymagać, aby pojazdy elektryczne i hybrydowe sprzed 2021 r. doposażyły generatory dźwięku dla bezpieczeństwa (caranddriver.com)

#33 ·
Zatem, skoro omówiliśmy już tutaj wszystkie podstawy, myślę, że zgodzilibyśmy się, że jeśli zdecydujesz się wyciszyć to ostrzeżenie cofania, byłoby mądrze, aby nie wjechać w nikogo.
Oto dobre pytanie: jeśli wyłączysz urządzenie ostrzegające przed cofaniem i wjedziesz w drzewo, czy nadal będziesz w tarapatach (prawnych)?

#34 ·
Zatem, skoro omówiliśmy już tutaj wszystkie podstawy, myślę, że zgodzilibyśmy się, że jeśli zdecydujesz się wyciszyć to ostrzeżenie cofania, byłoby mądrze nie wjeżdżać w nikogo.
Oto dobry przykład: jeśli wyłączysz swoje urządzenie ostrzegające przed cofaniem i wjedziesz w drzewo, czy nadal będziesz w gorącej (prawnej) wodzie?
Nie uważam wyciszania za prawdziwy problem. Wyłączenie jest tym, co robię.

#35 ·
Cześć wszystkim. Nowy tutaj, ponieważ właśnie dostałem 2023 Limited Hybrid i doceniam tę dyskusję! To urządzenie jest załadowane czujnikami, więc jestem ciekaw, dlaczego Hyundai (i inni producenci) nie mogą zaktualizować logiki oprogramowania, aby ograniczyć dźwięk cofania TYLKO wtedy, gdy coś zostanie wykryte blisko za tobą? Czy to zbyt logiczne?

#36 ·
Cześć wszystkim. Nowy tutaj, ponieważ właśnie dostałem 2023 Limited Hybrid i doceniam tę dyskusję! To urządzenie jest załadowane czujnikami, więc jestem ciekaw, dlaczego Hyundai (i inni producenci) nie mogą zaktualizować logiki oprogramowania, aby ograniczyć dźwięk cofania TYLKO wtedy, gdy coś zostanie wykryte blisko za tobą? A może to zbyt logiczne?
Ponieważ dla pieszego jest już za późno. Nie różni się to od cofania ciężarówek. Chcesz, żeby pieszy był świadomy, zanim znajdzie się za pojazdem. Dla tych, którzy twierdzą, że dźwięki innych producentów nie są tak głośne, w razie wypadku spowodowałoby to jedynie przesunięcie odpowiedzialności. Jeśli dojdzie do wypadku, a argumentem jest to, że dźwięk nie był wystarczająco słyszalny, posiadanie pojazdu z cichym dźwiękiem fabrycznym przenosi odpowiedzialność na producenta, podczas gdy jeśli majstrowałeś przy samochodzie, to ty ponosisz odpowiedzialność.

#41 ·
Myślę, że to było złe rozwiązanie techniczne, aby głośnik był z przodu samochodu. Po pierwsze, sygnał cofania dochodzący z przodu samochodu nie ma sensu. Gdyby był zamontowany z tyłu, nie musiałby być tak głośny. Po drugie, ten głośnik jest tym samym, który jest używany do sztucznego dźwięku silnika. Dlaczego nie zamontować go z tyłu, z dala od uszu kierowcy?

#42 ·
Myślę, że to było złe rozwiązanie techniczne, aby głośnik był z przodu samochodu. Po pierwsze, sygnał cofania dochodzący z przodu samochodu nie ma sensu. Gdyby był zamontowany z tyłu, nie musiałby być tak głośny. Po drugie, ten głośnik jest tym samym, który jest używany do sztucznego dźwięku silnika. Dlaczego nie zamontować go z tyłu, z dala od uszu kierowcy?
Ponieważ jest z przodu za otworami w grillu, być może nasze modlitwy zostaną pewnego dnia wysłuchane, gdy otwory głośnika zostaną zatkane wystarczającą ilością brudu i owadów, aby stłumić poziom dźwięku :D