Hyundai Tucson Forum banner

Ustawienia użytkownika zresetowane

19K views 47 replies 25 participants last post by  KevMeist  
#1 ·
Mam hybrydę Tuscan limited z 23 roku. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się mogło stać? Zadzwoniłem do serwisu i rozmawiałem z działem obsługi, który powiedział, że mogła to być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?

#2 ·
Moja żona właśnie do mnie zadzwoniła z drogi i powiedziała, że to samo jej się przydarzyło, chociaż nie widziała żadnego ostrzeżenia o "resetowaniu ustawień użytkownika". Ale tak, wszystko wróciło do ustawień domyślnych, w tym ustawień klastra. PITA. Ustawianie tych ustawień za pomocą wadliwego interfejsu użytkownika zajmuje dużo czasu.

#3 ·
+1 reset... Czy masz najnowszy OTA? Mój pierwszy.. był dopiero 12 dni po tym, jak objąłem posiadanie 4 kwietnia - z datą 2 marca, tak myślę.

#5 ·
Mam hybrydę Tuscan limited z 23 roku. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do dealera i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Tak, rzeczywiście, dzisiaj też mnie dopadli. Po tym zresetowaniu mojego profilu użytkownika otrzymałem powiadomienie o aktualizacji oprogramowania. Tylko ostrzeżenie - NIE WYKONUJ AKTUALIZACJI, DOPÓKI NIE BĘDZIESZ W DOMU LUB W MIEJSCU DOCELOWYM. Jest napisane 15 minut, ale zajmuje to znacznie dłużej i nie można obsługiwać samochodu, dopóki się nie zakończy.

Co dziwne, mój profil użytkownika został zresetowany bez wciskania przycisku start. Wsiadłem do samochodu i podłączyłem telefon, a moje akcesoria się włączyły. Radio się uruchomiło, zapaliła się cyfrowa deska rozdzielcza i pojawił się komunikat Resetowanie profilu użytkownika. Nigdy nie dotknąłem przycisku start. Silnik się nie uruchomił, tylko akcesoria.

Teraz muszę zresetować wszystkie moje opcje. Szczególnie niepokojące były włączone funkcje aktywnego bezpieczeństwa. Mój zegar stracił godzinę, ponieważ wybrałem czas letni. Straciłem wszystkie ustawienia radia i konto Sirius Radio. Wszystko to dla kilku aktualizacji, takich jak widzenie prędkościomierza i obrotomierza w cyfrowej kostce.

Producenci samochodów mogą pisać oprogramowanie, ale z pewnością nie wiedzą, jak wdrażać poprawki i aktualizacje konserwacyjne.

#32 ·
… NIE WYKONUJ AKTUALIZACJI, DOPÓKI NIE BĘDZIESZ W DOMU LUB W MIEJSCU DOCELOWYM.

… Czas letni…
ZGADZAM SIĘ, nie chcę sam wykonywać ŻADNYCH aktualizacji. Mój Tucson Hybrid "Limited" z 2022 roku ma przejechane zaledwie 4800 mil. Zabrałem go do dealera na pierwszy serwis i zrobili aktualizację oprogramowania. Uceglili mój samochód. Mają dwa w warsztacie z tym problemem. Jeżdżę teraz samochodem zastępczym dealera od 6 tygodni i wciąż nie wiedzą, kiedy spodziewać się wymiany ECM. Dobrą wiadomością jest to, że nabijam kilometry na ich samochodzie, a nie na swoim.

Uwaga: nazwa to "Daylight Saving" bez końcowego S. I wszyscy wiemy, że to absolutnie nic nie oszczędza - tak jak odcięcie 12 cali od dołu koca tylko po to, by przyszyć go do góry.
https://youtu.be/84aWtseb2-4

#6 · (Edited)
Podobnie jak u was wszystkich, przydarzyło się to dzisiaj, 10.06.2023, z moim Hyundaiem Tucson Limited Hybrid 2023. Uruchomiłem samochód i zresetowało się wszystko w moim profilu.
Miesiąc temu zainstalowałem majową aktualizację i działała bez problemów do teraz.
W innym wątku użytkownik twierdził, że Hyundai rozpocznie aktualizacje Over The Air 12 lipca. Zastanawiam się, czy miało to związek z tymi aktualizacjami...

#10 ·
Wiele postów i wątków na ten temat na forach Hyundaia, również w przypadku innych modeli Hyundaia. Nie jesteśmy sami.

Mam nadzieję, że Hyundai wyda jakieś oświadczenie w tej sprawie, ponieważ moje zaufanie do nich jest na najniższym poziomie.

W każdym razie spędziłem ostatnie 30 minut przywracając moje ustawienia do stanu początkowego... mam nadzieję, że znowu się nie wykasują!
Czuję to samo. Moje zaufanie do Hyundaia osiągnęło niski punkt i czuję, że problemy będą się nasilać.

#17 · (Edited)
Przejdź do innego forum. Niektórzy użytkownicy wskazali tam, że pojawił się komunikat na ekranie i że był przycisk do jego uruchomienia, ale uruchomił się nawet bez wciskania przycisku.
Jeśli możesz podlinkować do posta, który otrzymał ekran aktualizacji oprogramowania, byłoby to pomocne. Wszystko, co widziałem opisane i faktycznie jest gdzieś post, który to pokazuje, ekran do aktualizacji Twojego profilu.

I jeśli jest tylko jedna osoba, która powiedziała, że był ekran aktualizacji oprogramowania, założę się, że się myli, to nie było dla tego lub - przypadek i muszą zaktualizować. Myślę, że powinniśmy zobaczyć kilka raportów z wyświetlania ekranu aktualizacji oprogramowania, jeśli to się dzieje.

Oto post z innego forum do mnie - On/Ona ma 2022, który nie może zaktualizować OTA.
zgadzam się z tobą. nie zaktualizowałem tej ostatniej aktualizacji, czekając, aby zobaczyć, czy pojawią się jakieś problemy, zanim to zrobię. mam ten sam problem, który mają wszyscy.
Wszystko wskazuje na problem z Bluelinkiem, od różnych dotkniętych lat po niektórych, którzy nie mogli zalogować się do Bluelink przez jakiś czas, po zobaczenie swojego profilu w swojej aplikacji i/lub online, ale nie na ekranie. Nie w 100% pewny, ale o wiele bardziej prawdopodobne.

#20 ·
Mam '23 Tucson, w którym wczoraj usunięto Kierowcę 1. To samo, co opisano powyżej. Nie zauważyłem niczego, dopóki nie wyjechałem z parkingu i zdałem sobie sprawę, że muzyka nie gra...wtedy spojrzałem na ekran i wyświetlił się celowy reset do oryginalnych ustawień fabrycznych - PITA to prawda! Czy błędne polecenie może zostać przypadkowo wydane z 'chmury', które nadpisze asystenta pasa ruchu i spowoduje czołowe zderzenie? Hyundai powinien wydać jakieś wyjaśnienie!

#21 · (Edited)
2022 Tucson Limited Hybrid - W ogóle nie czuję się komfortowo z aktualizacjami bezprzewodowymi, jeśli mogą one usunąć nasze profile. Kto może powiedzieć, że ktoś nie zepsuje czegoś lub nie wyśle podstępnie polecenia wyłączenia systemu podczas jazdy z prędkością autostradową? Nie, dziękuję, pozwólcie mi aktualizować, jak uważam i trzymajcie się z daleka od mojego samochodu, eksperci Hyundaia.

#23 ·
2022 Tucson Limited Hybrid -- W ogóle nie czuję się komfortowo z aktualizacjami bezprzewodowymi, jeśli mogą one wyczyścić nasze profile. Kto może powiedzieć, że ktoś nie zepsuje czegoś lub nie wyśle ​​złośliwie polecenia wyłączenia systemu podczas jazdy z dużą prędkością? Nie, dziękuję, pozwól mi aktualizować, jak uważam i trzymaj się z dala od mojego samochodu, eksperci Hyundaia.
Zastanów się nad tym. Twój samochód nie jest w stanie wykonywać aktualizacji oprogramowania bezprzewodowo. Nie było żadnej aktualizacji, ludzie wyciągnęli pochopne wnioski. To był/jest problem z BlueLink.

#27 ·
To przypomina mi czasy, kiedy Apple wcisnęło ten album U2 na każdy iPhone.
Producenci mają dostęp do wszystkich twoich danych (niezależnie od ustawień prywatności), mogą również przesyłać dowolne dane...
Szczególnie dotyczy to telefonów komórkowych, Android wprowadza zmiany, które ostatecznie trzeba pobrać, czy się tego chce, czy nie, Windows również. Jeśli odłożysz to na wystarczająco długo, jeśli nie zostanie to zrobione automatycznie, Twój telefon lub Windows zwolni lub niektóre funkcje nie będą działać, dopóki nie zaktualizujesz.

#28 ·
Otrzymałem ten e-mail w nocy. Hyundai w końcu się do tego przyznał. . .
Szanowny __,

W weekend nasze systemy doświadczyły problemu powodującego zresetowanie danych profilu użytkownika dla wybranej grupy klientów. W większości przypadków dane profilu użytkownika powinny zostać przywrócone w sobotę po incydencie. Jeśli jednak Twoje ustawienia nie zostały przywrócone lub nadal masz trudności z zresetowaniem profilu, zapoznaj się z tym filmem z instrukcjami konfiguracji profilu. Jeśli nadal masz problemy lub obawy, podziel się swoimi doświadczeniami, w tym zrzutami ekranu, jeśli to możliwe, za pośrednictwem formularza Skontaktuj się z nami, abyśmy mogli pomóc Ci tak skutecznie, jak to możliwe.

Serdecznie przepraszamy za powstałe niedogodności i dziękujemy za cierpliwość.

Z poważaniem,
Bluelink Customer Care

#30 ·
To samo tutaj w moim Genesis GV70. Wczoraj wstąpiłem do dealera Genesis i powiedziano mi, że są zasypani telefonami. Najwyraźniej ta 'usterka' wystąpiła w całym kraju i wyczyściła ustawienia Kierowcy #1 i zresetowała je do ustawień fabrycznych. Dealer nie miał wyjaśnienia, dlaczego się to stało.

#33 ·
Mam hybrydę 23 Tuscan limited. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do salonu i rozmawiałem z działem obsługi, który powiedział, że mogła to być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
2022 Tuscon Hybrid limited. Mój został zresetowany około tydzień temu. Wszystkie ustawienia wstępne, ustawienia radia zniknęły, regulacje foteli, ustawienia klastra zmienione. Ból w tyłku, żeby wszystko zmienić z powrotem na moje ustawienia. Bill

#35 ·
Problemem jest to, czy pamiętasz wszystkie ustawienia, których w końcu użyłeś. Prawdopodobieństwo jest takie, że ludzie będą dostosowywać swoje ustawienia przez tydzień lub dwa, ponieważ zdadzą sobie sprawę, że "to nie powinno być używane w ten sposób" :)
2023 HEV Limited. Utraciłem wszystkie moje ustawienia 10., co było najwyraźniej ZERO Day. Wciąż próbuję dostosować kilka ostatnich, co jest utrudnione przez straszne instrukcje obsługi. Absolutnie nie udało mi się przywrócić ograniczenia prędkości na zestawie wskaźników - nie mogę go nigdzie znaleźć.

#38 ·
To trochę śmieszne, że taka wymuszona aktualizacja nie tylko wpływa na ustawienia użytkownika, ale całkowicie je kasuje i resetuje do ustawień domyślnych...

Zastanawiam się, czy to był tylko "cichy" powód większego problemu, który mógł być włamaniem do ich sieci...
Nie jestem przekonany, że to była rzeczywista aktualizacja. Z pewnością nie widziałem żadnych zmian w interfejsie użytkownika. O ile wiem, po prostu przywróciło wszystkie moje ustawienia użytkownika w systemie Infotainment (nienawidzę tego "słowa") do ustawień domyślnych.

#42 ·
Mam hybrydę 23 Tuscan limited. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do dealera i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Mam hybrydę 23 Tuscan limited. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do dealera i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Mam również model Tucson Limited z 2023 roku i dzisiaj, 05.09.23, wszystkie ustawienia użytkownika zresetowały się do domyślnych, w tym ustawienia foteli z pamięcią. Dealer nie miał pojęcia dlaczego. Mam zainstalowane wszystkie aktualizacje i na ekranie nie było żadnego komunikatu ostrzegawczego. Mogę skontaktować się bezpośrednio z Hyundai, ponieważ dealerzy nie mają pojęcia.

#43 ·
Ja również mam Tucson Limited 2023 i dzisiaj, 05.09.23, wszystkie ustawienia użytkownika zresetowały się do domyślnych, w tym moje fotele z pamięcią. Dealer nie miał pojęcia dlaczego. Mam zainstalowane wszystkie aktualizacje i na ekranie nie było żadnego komunikatu ostrzegawczego. Mogę skontaktować się bezpośrednio z Hyundai, ponieważ dealerzy są bezradni.
No kurczę. Przeżyłem to już raz, 3 miesiące temu. Sprawdzę jutro, czy to się powtórzyło, a jeśli tak, to nie będę zadowolony!
Raz to wypadek... dwa razy zaczyna wyglądać na niedbalstwo.

#44 ·
Mam hybrydę 23 Tuscan limited. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Jakikolwiek pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do salonu i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Mam hybrydę 23 Tuscan limited. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Jakikolwiek pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do salonu i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Mam 2023 Tucson Limited i to samo przydarzyło się mojemu samochodowi! Nie otrzymałem jednak powiadomienia o zresetowaniu ustawień użytkownika. Pomyślałem, że może podczas nakładania powłoki ceramicznej odłączyli akumulator, ale kiedy zapytałem, powiedziano mi, że nie. Dość irytujące!

#47 ·
Mam hybrydę 23 Tuscan limited. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się mogło stać? Zadzwoniłem do dealera i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Cześć i tak, mam TUSCON z 23 tablicą rejestracyjną i muszę co drugi tydzień resetować zegar, po prostu się wyłącza. Czy ktoś wie dlaczego lub czy przydarzyło się to komuś innemu z Hyundai TUSCON.

#48 ·
Cześć i tak, mam TUSCON z tablicą rejestracyjną 23 i muszę resetować zegar co drugi tydzień, po prostu się wyłącza. Czy ktoś wie dlaczego lub czy przydarzyło się to komuś innemu z Hyundaiem TUSCON?
To NIE jest coś, co widziałem w 3 hybrydach Hyundai przez 13 lat (Sonata Hybrid i dwa Tucson Hybrids).

Powinieneś dodać szczegóły swojego samochodu w swoim profilu...w ten sposób każdy może łatwo zobaczyć, co masz.

Gdzie jesteś w Wielkiej Brytanii?...Urodziłem się w Tottenhamie, ale mieszkam w USA od 1977 roku.