Mam hybrydę Tuscan limited z 23 roku. Mam ją od prawie 3 miesięcy. Dzisiaj wsiadłem, włączyłem samochód i na ekranie wyświetlił się komunikat „Resetowanie ustawień użytkownika”. Oczywiście nie prosiłem o to, ale rzeczywiście wszystko zresetowało się do ustawień fabrycznych. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zadzwoniłem do dealera i rozmawiałem z działem serwisowym i powiedzieli, że to mogła być aktualizacja komputera, która wyczyściła ustawienia, ale jeśli tak się dzieje przy każdej aktualizacji, to jest to dość niewygodne. Czy komuś jeszcze się to przydarzyło?
Tak, rzeczywiście, dzisiaj też mnie dopadli. Po tym zresetowaniu mojego profilu użytkownika otrzymałem powiadomienie o aktualizacji oprogramowania. Tylko ostrzeżenie -
NIE WYKONUJ AKTUALIZACJI, DOPÓKI NIE BĘDZIESZ W DOMU LUB W MIEJSCU DOCELOWYM. Jest napisane 15 minut, ale zajmuje to znacznie dłużej i nie można obsługiwać samochodu, dopóki się nie zakończy.
Co dziwne, mój profil użytkownika został zresetowany
bez wciskania przycisku start. Wsiadłem do samochodu i podłączyłem telefon, a moje akcesoria się włączyły. Radio się uruchomiło, zapaliła się cyfrowa deska rozdzielcza i pojawił się komunikat Resetowanie profilu użytkownika. Nigdy nie dotknąłem przycisku start. Silnik się nie uruchomił, tylko akcesoria.
Teraz muszę zresetować wszystkie moje opcje. Szczególnie niepokojące były włączone funkcje aktywnego bezpieczeństwa. Mój zegar stracił godzinę, ponieważ wybrałem czas letni. Straciłem wszystkie ustawienia radia i konto Sirius Radio. Wszystko to dla kilku aktualizacji, takich jak widzenie prędkościomierza i obrotomierza w cyfrowej kostce.
Producenci samochodów mogą pisać oprogramowanie, ale z pewnością nie wiedzą, jak wdrażać poprawki i aktualizacje konserwacyjne.