Hyundai Tucson Forum banner
21 - 27 of 27 Posts
Większość dzisiejszych układów chłodzenia używa, zgodnie z instrukcją, mieszanego płynu chłodzącego na bazie glikolu etylenowego do silników aluminiowych, takich jak Zerex Asian, który jest bezkrzemianowy. To czas, w którym nie ma żadnej przewagi ani wymagań poza tym, że płyn chłodzący mówi, że może być używany w twoim nowszym samochodzie.
Hyundai od lat używa płynu chłodzącego o specyfikacji MS-591-08, więc możesz szukać tego na etykiecie.

Zauważyłem właśnie, że płyn hamulcowy w moim SEL z 2022 roku jest trochę niski. Instrukcja obsługi mówi, żeby używać Dot 4. Poszedłem kupić trochę do sklepu i widzę tylko Dot 4 syntetyczny. Ale nie mogę zweryfikować, czy samochód używa syntetycznego płynu hamulcowego. Nie jestem więc pewien, czy można dodać syntetyczny, czy też muszę przepłukać i wymienić. Ma dopiero 11 000 mil, więc miałem nadzieję, że po prostu dodam, ale chciałem się upewnić, że można mieszać lub że fabryka używa syntetycznego.
Dzięki z góry.
O ile poziom jest powyżej linii minimalnej, nie powinieneś nic robić. Sposób działania układu hamulcowego polega na tym, że w miarę zużywania się klocków hamulcowych część płynu pozostaje w zacisku. Zatem poziom w zbiorniku spadnie. Możesz dodać płynu, ale jeśli to zrobisz, podczas wymiany zużytych klocków i wciskania tłoków płyn może przelać się przez zbiornik i zrobić bałagan. Najlepiej więc nie dodawać.
Jeśli chodzi o płukanie/wymianę płynu, zwykle nie jest to potrzebne przed upływem 5 lat. Możesz dostać narzędzia do sprawdzenia, ile wody jest w systemie, ale zazwyczaj wystarczy czas.

...Jeśli chodzi o płukanie/wymianę płynu, zwykle nie jest to konieczne przed ukończeniem 5 lat...
Zanim rzucimy zbyt wiele opinii, zadajmy jedno pytanie: jaka jest prawda? Czy wymieniam płyn hamulcowy, gdy się zabrudzi? Czy wymieniam go, ponieważ jest higroskopijny i wchłania wodę? Cóż, tak i nie. Problem w tym, że pomijamy główną kwestię. Te rzeczy mają znaczenie, ale bledną w porównaniu z głównym powodem. Ściśle związane z TYM, DLACZEGO powinienem wymienić płyn hamulcowy, jest to pytanie: jak często powinienem go wymieniać? Jeden facet mówi jedno, drugi mówi coś innego, a mój mechanik mówi jeszcze coś innego. Może trochę więcej informacji z wiarygodnego źródła jest tutaj na miejscu. Dlatego przedstawiam forum moją wersję...

PŁYN HAMULCOWY 101
Przebacz techniczny charakter poniższego, ale dowody nie zawsze są jednym prostym stwierdzeniem. Jeśli tylko tego potrzebujemy, to uwierzcie mi na słowo, wymieniajcie płyn hamulcowy co dwa lata i wszystko jest w porządku. Jeśli chcesz wiedzieć, DLACZEGO to mówię, czytaj dalej.
Jest wiele rzeczy, które mógłbym tu powiedzieć, ale skupmy się na najważniejszej kwestii i na tym poprzestańmy.

Zaadaptowane z magazynu Brake and Front End,
"Najważniejszym powodem, dla którego płyn hamulcowy musi być regularnie wymieniany, jest uzupełnianie dodatków antykorozyjnych. Inhibitory korozji, stabilizatory pH i przeciwutleniacze są dodawane do płynu hamulcowego w celu poprawy długotrwałej ochrony przed korozją układów hamulcowych. Z czasem inhibitory korozji mogą ulec wyczerpaniu, pozostawiając wewnętrzne części układu hamulcowego podatne na korozję. Istnieje wiele zmiennych związanych z określeniem, jak długo trwa wyczerpanie inhibitorów korozji, w tym skład chemiczny płynu hamulcowego, stabilność chemiczna i termiczna, konstrukcja układu hamulcowego, nawyki kierowcy, częstotliwość konserwacji, temperatura i nawierzchnia drogi." Zamierzam usunąć resztę tego cytatu, aby uniknąć nudy, ale oto jego sedno: "Obszerne badanie wykazało, że pojemność buforowa i stężenia inhibitorów spadają do mniej niż 10% ich początkowego poziomu po zaledwie 30 miesiącach eksploatacji." Zauważ, że w tym cytacie nie stwierdzono, że TRACĄ 10%. Powiedziano, że zostało im tylko 10%, co oznacza, że tracą 90%. Nie wymyślam tego, chłopaki. "Jedno z badań wykazało, że tempo wyczerpywania jest najszybsze przy kołach. To tutaj płyn jest narażony na najwyższy stopień ciepła. Ciepło to powoduje rozkład inhibitorów korozji." Dodajmy do tego, że nowy, nieużywany, nieotwarty płyn hamulcowy ma okres przydatności do spożycia 2 lata. Nigdy nie używaj ponownie otwartego lub starego pojemnika.
Chcesz poczytać więcej dla siebie? Dobrze: proszę: KLIKY Baw się dobrze.

Ale sedno sprawy jest takie:
Wymieniaj płyn hamulcowy co 2 lata na świeży, nowy i wszystko jest w porządku.

Przepraszam, ale dowody temu przeczą. Być może przydałoby się trochę więcej informacji z wiarygodnych źródeł. Dlatego przedstawiam na forum moją wersję...

PŁYN HAMULCOWY 101
Przebaczcie techniczną naturę poniższego, ale dowody nie zawsze są prostym stwierdzeniem. Jeśli tylko tego potrzebujemy, to uwierzcie mi na słowo, wymieńcie płyn hamulcowy co dwa lata i wszystko będzie dobrze. Jeśli chcesz wiedzieć, DLACZEGO to mówię, czytaj dalej.
Jest wiele rzeczy, które mógłbym tu powiedzieć, ale skupmy się na najważniejszej kwestii i na tym poprzestańmy.

Zaadaptowane z magazynu Brake and Front End,
"Najważniejszym powodem, dla którego płyn hamulcowy musi być regularnie wymieniany, jest uzupełnianie dodatków antykorozyjnych. Inhibitory korozji, stabilizatory pH i przeciwutleniacze są dodawane do płynu hamulcowego w celu poprawy długotrwałej ochrony przed korozją układów hamulcowych. Z czasem inhibitory korozji mogą ulec wyczerpaniu, przez co wewnętrzne części układu hamulcowego stają się podatne na korozję. Istnieje wiele zmiennych wpływających na to, jak długo trwa wyczerpanie inhibitorów korozji, w tym skład chemiczny płynu hamulcowego, stabilność chemiczna i termiczna, konstrukcja układu hamulcowego, nawyki kierowcy, częstotliwość konserwacji, temperatura i nawierzchnia drogi." Zamierzam usunąć resztę tego cytatu, żeby uniknąć nudy, ale oto jego istota: "Obszerne badanie wykazało, że pojemność buforowa i stężenia inhibitorów "spadają do mniej niż 10% ich początkowego poziomu po zaledwie 30 miesiącach eksploatacji". Zauważ, że nie stwierdzono, że TRACĄ 10%. Powiedziano, że zostało im tylko 10%, co oznacza, że tracą 90%. Nie wymyślam tego, ludzie. "Jedno z badań wykazało, że tempo wyczerpywania jest najszybsze przy kołach. To tutaj płyn jest narażony na najwyższy stopień ciepła. To ciepło powoduje rozkład inhibitorów korozji." Dodajmy do tego, że nowy, nieużywany, nieotwarty płyn hamulcowy ma okres przydatności do spożycia 2 lata. Nigdy nie używaj ponownie otwartego lub starego pojemnika.
Chcesz poczytać więcej? Dobrze: proszę bardzo: KLIKY Baw się dobrze.

Ale podsumowując to:
Wystarczy wymieniać płyn hamulcowy co 2 lata na świeży, nowy i wszystko będzie dobrze.
Ciekawa lektura. Wszystko, co czytałem wcześniej, wskazuje na wchłanianie wody przez płyn hamulcowy jako główną przyczynę korozji w układzie. Zatem sprawdzanie poziomu wilgoci w układzie było dobrym sposobem na określenie, kiedy należy wymienić płyn. Oznaczało to również, że nie wystąpi zanik hamulców z powodu niższego punktu wrzenia płynu hamulcowego o wysokiej zawartości wody. Harmonogram konserwacji mojego poprzedniego samochodu, Hondy Odyssey, nie przewidywał wymiany płynu co 2 lata. Było to dłużej, wierzę, że to było 5 lat. Zanim przeczytałem informacje w twoim linku, nigdy nie słyszałem, żeby miedź w przewodach hamulcowych była problemem. Przeszukalem Google i przeczytałem trochę więcej. Wydaje się, że miedź w układzie może powodować problemy z ABS. Możesz kupić paski testowe, które powiedzą ci, kiedy nadszedł czas na wymianę płynu hamulcowego. Paski kosztują około dolara za sztukę. Mogę wyjść i kupić kilka i użyć ich, aby ocenić, kiedy wymienić płyn. Z tego, co widziałem, większość producentów samochodów zaleca dłużej niż 2 lata. Na podstawie tego, co wiem teraz, użyłbym paska testowego miedzi, aby określić, kiedy wymienić płyn. W każdym razie nie przekraczałbym 5 lat. Nawet jeśli poziom wilgoci jest niski, a poziom miedzi również jest niski.

Coś, o czym zapomniałem:
Robiąc dziś rano dodatkowe badania, przypomniałem sobie coś, o czym zapomniałem. Zastanawiałem się, dlaczego płyn hamulcowy staje się "brudny". Właściwie zmienia kolor z bardzo jasnego beżu na głęboki bursztynowy i gorzej. Nie trzeba dodawać, że to nie JEST BRUD. W szczelnym układzie hydraulicznym nie ma brudu. Winowajcą jest jednak miedź, która wyścieła wnętrze przewodów hamulcowych. Z czasem przedostaje się do płynu hamulcowego. Przeczytanie linku, który podałem w poście 23 powyżej, wyjaśnia to.
Należy zauważyć, że to, co nazywamy "brudnym" płynem hamulcowym, nie ma nic wspólnego z wodą w układzie. Są to zupełnie odrębne problemy o różnych przyczynach.

WSZYSCY MUSIMY TO WIEDZIEĆ:
Płyn hamulcowy zawiera inhibitory korozji. Utrzymują one czystość w układzie ABS i zaciskach. Inhibitory te mają krótką żywotność: mniej niż 2 lata. Z artykułu, do którego podałem link powyżej: "Inne badanie wykazało, że pojemność buforowa i stężenia inhibitorów "spadają do mniej niż 10% ich początkowego poziomu po zaledwie 30 miesiącach eksploatacji". To 2 i pół roku, ludzie. Gdy inhibitory korozji zawiodą, Twój układ hamulcowy może zacząć korodować z powodu nagromadzonej miedzi i wody wewnątrz układu: NIE dobrze. Dlatego ostrzega się nas, aby płukać płyn co 2 lata.
I jak mawiał Paul Harvey, TERAZ ZNASZ RESZTĘ HISTORII.

Minęło trochę czasu, odkąd o tym rozmawialiśmy. Ale zbliża się czas, aby ci, którzy kupili 22 lub 23 Tucsony, pomyśleli o tym temacie: czas na wymianę płynu hamulcowego, chłopaki. Sprawdźcie ten wykres:

Image

Ten wykres daje punkt odniesienia. Oczywiście, nasze Tucsony używają DOT 4, a nie DOT 3, jak wspomniano na wykresie, ale mamy ten sam podstawowy problem. Z czasem płyn hamulcowy ulega zanieczyszczeniu wodą. To gwarantowane. Większość z nas dobrze radzi sobie z wymianą oleju. Ale nie zapominajmy o tym ważnym elemencie konserwacji. Prawda jest taka, że powinniśmy bardziej martwić się o ZATRZYMANIE niż o ruszenie z miejsca...

21 - 27 of 27 Posts