Ktoś inny zamieścił na innej stronie post, który bardzo dobrze wyjaśnia HEV. Może rzucić trochę światła!
Ważne jest, aby myśleć o akumulatorze EV w inny sposób niż o starym akumulatorze pomocniczym 12 V, który wszyscy znamy.
Podsumowując, akumulator EV ma na celu zwiększenie wydajności silnika benzynowego. To fragment artykułu, na który natknąłem się, gdy rozważałem zakup HEV (wcześniej zdecydowałem się na PHEV).
Powodem, dla którego HEV ma akumulator wysokiego napięcia, nie jest to, że może się „naładować”. Ma on działać jako bufor, który pozwala na przełączanie między uruchamianiem silnika na najbardziej wydajnych poziomach podczas ładowania akumulatora a uruchamianiem głównie (lub całkowicie) na akumulatorze przy użyciu niewielkiej (lub żadnej) ilości benzyny.
Silnik benzynowy jest najbardziej wydajny, gdy pracuje z niską do umiarkowanej prędkości i generuje około 60% do 80% mocy, jaką mógłby wytworzyć przy tej prędkości. Problem z konwencjonalnymi samochodami benzynowymi polega na tym, że muszą one pracować z większą prędkością, aby przyspieszyć, i przy niższych poziomach mocy, gdy nie przyspieszają. Dlatego nigdy nie działają w swoim najbardziej wydajnym punkcie.
Hybryda omija to, przełączając się między trybem oszczędzania energii a trybem rozładowywania. Tryb oszczędzania energii jest dość prosty: silnik pracuje jak najbliżej „optymalnego punktu”, w którym jest najbardziej wydajny. Może być używany tylko wtedy, gdy generuje więcej mocy niż potrzebuje samochód, a nadmiar jest wysyłany przez generator do akumulatora do późniejszego wykorzystania.
Strategia stosowana przez samochód nie polega na ładowaniu akumulatora do 100%. W rzeczywistości zmniejsza to żywotność akumulatora. Zazwyczaj wykorzystuje się około środkowej trzeciej całkowitego zakresu poziomów naładowania. Gdy stan naładowania osiągnie, powiedzmy, 67%, przełączy się w tryb rozładowywania. Następnie odwróci to, gdy stan naładowania spadnie poniżej 33%.
Zysk na wydajności wynika z wydajności silnika w trybie oszczędzania energii. Istnieje wiele różnych sposobów osiągnięcia trybu rozładowywania, a który z nich jest używany, ma niewielki wpływ, z wyjątkiem tego, jak długo tryb jest używany. Tak zwany tryb EV, w którym silnik benzynowy w ogóle nie pracuje, jest tylko jednym z nich i jest najkrótszy. Inne obejmują sytuacje, gdy samochód przyspiesza, gdy samochód nie może jechać tylko na akumulatorze ze względu na prędkość samochodu i… gdy się nagrzewa.
To, że silnik musi się nagrzać, jest dobrze znane, ale być może nie to, że traci część swojej wydajności podczas tego procesu. Ale akumulator wysokiego napięcia również musi się nagrzać. Jest również mniej wydajny, gdy jest zimny, co można uznać za „dobre”, ponieważ zmarnowana energia staje się ciepłem. Podobnie tryb oszczędzania energii jest tym, co rozgrzewa silnik. Będzie używany częściej i z mniejszą korzyścią podczas rozgrzewania.